Jak sprawić, by pestki owoców egzotycznych wykiełkowały?

Rośliny egzotyczne są ciekawym urozmaiceniem domowej roślinności, a do ich zasadzenia można zwyczajnie wykorzystać pestki z owoców. Ale jak to zrobić, żeby pestki wykiełkowały?

Autor: kamila77, 24/04/2009, 00:27   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Do wysadzania używać świeżych pestek

Nasiona owoców egzotycznych kiełkują prawie zawsze, jeśli użyjemy do tego celu pestek zaraz po wyjęciu ich z owocu. Dzięki temu pestka nie będzie przesuszona a skorupka twarda, co ułatwi kiełkowanie. Należy pamiętać, iż proces kiełkowania nasion owoców egzotycznych trwa około 3 tygodni.

    Pokaż komentarze (1)

    Autor: kamila77 24/04/2009, 00:27

    47 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Sparzyć pestki w gorącej wodzie

    Aby nasiona owoców egzotycznych, takich jak pomarańcza, cytryna, mango czy liczi wykiełkowały, należy je dokładnie przepłukać gorącą wodą i natychmiast wysiewać. Duże pestki np. mango, liczi czy awokado wysiewać pojedynczo do doniczek, mniejsze np. mandarynkę czy grejfruta można sadzić niezbyt gęsto w większej donicy lub misie a rozsadzać dopiero wtedy, gdy wykiełkują i ukorzenią się (będą miały po dwie pary liści).

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: kamila77 24/04/2009, 00:27

      66 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Moczyć pestki przez jedną dobę w mleku

      Nasiona, które mają twardą i grubą skórkę można namoczyć w mleku przez jedną dobę. Do niewielkiej miseczki wsypać nasionka i zalać je ciepłym mlekiem. Pozostawiać pod przykryciem przez jedną dobę. Następnie nasiona przepłukać czystą wodą i wysadzić do doniczek.

        Pokaż komentarze (0)

        Autor: kamila77 24/04/2009, 00:27

        42 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Naciąć twardą skorupkę pestki

        Pestki takich owoców jak mango, liczi czy awokado mają bardzo twardą skorupkę, aby umożliwić i przyspieszyć proces kiełkowania dobrze jest naciąć skorupkę na długości ok. pół centymetra lub spiłować ją tak, aby pozostała tylko cienka warstwa skórki. Dzięki temu korzeń będzie mógł się łatwiej przebić.

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: kamila77 24/04/2009, 00:27

          47 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Zapewnić wysoką temperaturę i stałą wilgotność podłoża podczas kiełkow

          Pojemniki ustawić w ciepłym miejscu, tak aby podczas kiełkowania temperatura była wysoka a ziemia w doniczce zawsze wilgotna (nie wolno dopuścić do przesuszenia gleby). Można doniczki ustawić wprost na kaloryferze, bądź w małej szklarence, którą można zrobić ze starego akwarium bądź większego słoja. Wystarczy taką mini-szklarnię umieścić w ciepłym miejscu a górę przykryć przezroczystą folią spożywczą na 2/3 powierzchni. Dzięki temu zapewnimy optymalną temperaturę kiełkującym roślinką oraz zapobiegniemy przesuszeniu podłoża. Na dno akwarium można wlać odrobinę wody (doniczki z pestkami umieścić na tackach, tak aby doniczki nie stały w wodzie). Woda ta zapewni dodatkową wilgotność w szklarni, a dzięki temu warunki w niej panujące będą bardziej zbliżone do warunków tropikalnych.

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: kamila77 24/04/2009, 00:27

            70 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            https://www.milionporad.pl/