Sposoby na drożdżowe ciasto

Jak sprawić żeby drożdżowe ciasto wyrosło a przy tym było żółte i pachnące? Wystarczy przestrzegać kilku zasad a z pewnością się uda.

Autor: jezyna, 29/04/2009, 13:24   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Zachowaj odpowiednią temperaturę składników ciasta

Temperatura składników ciasta powinna wynosić około 20˚C, a wody 25-30˚C. Należy pamiętać, że ciasta lekkie rosną w niższej temperaturze a cięższe w wyższej.

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: jezyna 29/04/2009, 13:24

    35 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Żeby dobrze wyrosło, należy trzykrotnie przykryć ciasto

    Ciasto drożdżowe powinno wyrastać pod przykryciem trzy razy : pierwszy raz przykrywamy sam rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia, potem przykrywamy już wyrobione ciasto i odstawiamy, żeby wyrosło, trzeci raz ciasto powinno wyrastać pod przykryciem już na blaszce po nadaniu mu pożądanego kształtu.

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: jezyna 29/04/2009, 13:24

      42 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Nie nagrzewaj zbyt mocno piekarnika

      Aby nie było zakalca temperatura piekarnika nie powinna przekraczać 180-200˚C. Nie należy też otwierać piekarnika, zanim ciasto odpowiednio nie stężeje. Nie należy też wyjmować ciasta z piekarnika, zaraz po upieczeniu, lecz pozostawić w nim do wystygnięcia.

        Pokaż komentarze (0)

        Autor: jezyna 29/04/2009, 13:24

        53 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Nie dodawaj zbyt wiele cukru

        Żeby ciasto dobrze wyrosło, nie należy dodawać zbyt wiele cukru, bo nadmiar cukru hamuje wzrost drożdży. Przestrzegaj ilości cukru podanej w przepisie.

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: jezyna 29/04/2009, 13:24

          46 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Sól przeznaczoną do ciasta utrzyj z żółtkami

          Ciasto będzie lepsze i bardziej żółte, jeśli sól przeznaczoną do ciasta wsypiemy do żółtek i razem z nimi utrzemy.

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: jezyna 29/04/2009, 13:24

            43 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Puszyste ciasto

            Jeśli nie chcemy, żeby ciasto było suche, powinniśmy dodawać do niego samych zółtek (zamiast całych jajek). Będzie jeszcze bardziej puszyste, gdy wymieszamy je z kefirem.

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: Lilka 13/08/2010, 21:42

              60 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              Posmaruj wierzch ciasta białkiem

              Przed włożeniem ciasta do piekarnika można go posmarować warstwą białka, co po upieczeniu da efekt błyszczącej skórki

                Pokaż komentarze (0)

                Autor: Jola7 14/08/2010, 12:35

                43 pkt
                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                https://www.milionporad.pl/