1. Wlej do garnka wodę (ok. 1L na każde 10 pierogów) - jak gotujesz mało pierogów to weź oczywiście mały garnek (niech tej wody będzie przynajmniej kilka cm)
2. Przykryj garnek i zagotuj wodę (pokrywka powinna podskakiwać jak woda zacznie wrzeć, albo po prostu zaglądaj co jakiś czas czy już wrze)
3. Jeśli woda już wrze, wsyp 1 łyżeczkę soli na każdy 1L wody
4. Ostrożnie wrzucaj pierogi, żeby się nie pochlapać wrzątkiem
5. Nie przykrywaj garnka
6. Od momentu jak pierogi wypłyną na powierzchnię, odczekaj 3 min.
7. Odcedź i smacznego!
Autor: cook-mistrz, 11/07/2012, 16:55 Punktów: 53. Oceń tę poradę!
Super porady. Nie jestem orłem w kuchni więc przydały mi się porady :) Szczery facet, 21/03/2013, 17:05
Jak pamiętam z gimnazjum (jakieś 7-8 lat temu) rozpuszaczalność soli w 100 g wody w przedziale od 0 do 100 st. C zmienia się coś koło 5-10 gram (PS: nawet kranówka ma te 10-15 st.), więc nie ma znaczenia kiedy wsypiemy sól. Było to coś koło 55g NaCl / 100 g H20 b0119, 22/02/2017, 13:28
Super porady. Nie jestem orłem w kuchni więc przydały mi się porady :)
Szczery facet, 21/03/2013, 17:05
Jak pamiętam z gimnazjum (jakieś 7-8 lat temu) rozpuszaczalność soli w 100 g wody w przedziale od 0 do 100 st. C zmienia się coś koło 5-10 gram (PS: nawet kranówka ma te 10-15 st.), więc nie ma znaczenia kiedy wsypiemy sól. Było to coś koło 55g NaCl / 100 g H20
b0119, 22/02/2017, 13:28