Jak ugotować pierogi

Nie jest to absolutenie artykuł dla osób, które w kuchni czują się jak ryba w wodzie. Ostatnio dotarło do mnie, jak wiele jest osób które nie potrafią sobie przyrządzić najprostszych dań - wątpliwości i pułapek, wbrew pozorom, jest dla nich nazbyt wiele :)

Moi drodzy to dla Was - zaczynam od pierogów, będą też parówki, naleśniki, jajecznica itp. - już nie będziecie musieli udawać że nie lubicie, bo będziecie wiedzieli sami jak je przyrządzić :)

Autor: cook-mistrz, 11/07/2012, 16:55   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Pierogi surowe czy gotowe?

Jak poznać, czy jesteś w posiadaniu pierogów surowych? Są tylko trzy możliwości:
- albo przed chwilą je ulepiłeś, w co wątpię :)
- albo przed chwilą ktoś je ulepił (mama, babcia)
- albo wyciągasz je z zamrażalnika (jeśli w sklepie były w zamrażalniku to też się liczy).
Jeśli masz zamrożone pierogi, to po pierwsze musisz uważać, żeby się nie rozmroziły. Dlatego wpakuj je do zamrażalnika i na razie nie wyciągaj.

W sklepie możesz też kupić gotowe pierogi, które wystarczy podgrzać. Oczywiście mowa teraz o pierogach z półki bądź lodówki, bo te z zamrażalnika prawdopodobnie będą surowe (nie gotowe).

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: cook-mistrz 11/07/2012, 16:55

    37 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Pierogi surowe - gotuje się w wodzie

    1. Wlej do garnka wodę (ok. 1L na każde 10 pierogów) - jak gotujesz mało pierogów to weź oczywiście mały garnek (niech tej wody będzie przynajmniej kilka cm)
    2. Przykryj garnek i zagotuj wodę (pokrywka powinna podskakiwać jak woda zacznie wrzeć, albo po prostu zaglądaj co jakiś czas czy już wrze)
    3. Jeśli woda już wrze, wsyp 1 łyżeczkę soli na każdy 1L wody
    4. Ostrożnie wrzucaj pierogi, żeby się nie pochlapać wrzątkiem
    5. Nie przykrywaj garnka
    6. Od momentu jak pierogi wypłyną na powierzchnię, odczekaj 3 min.
    7. Odcedź i smacznego!

      Pokaż komentarze (2)

      Autor: cook-mistrz 11/07/2012, 16:55

      53 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Pierogi gotowe - też można gotować w wodzie

      1. Zagotuj i posól wodę identycznie jak w przypadku gotowania surowych pierogów (instrukcja powyżej)
      2. Wyjmij pierogi z opakowania i ostrożnie wrzucaj do wody
      3. Gotuj (bez przykrycia) kilka minut
      4. Odcedź i smacznego!

        Pokaż komentarze (4)

        Autor: cook-mistrz 11/07/2012, 16:55

        42 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Pierogi gotowe - ja lubię smażone na patelni

        1. Na patelnię wlewasz trochę oleju (nie za wiele - powiedzmy łyżkę/dwie)
        2. Chwilę podgrzewasz
        3. Jak olej już będzie gorący, wrzucasz na patelnię pierogi
        4. Pilnujesz żeby nie przywarły, przesuwając je co chwilę
        5. Po chwili odwracasz je na drugą stronę
        6. Smażysz tak długo, aż się przyrumienią z obu stron - przyrumienione będą lepsze :)
        7. Uważaj żeby ich nie spalić! Na patelni o to całkiem łatwo.

          Pokaż komentarze (1)

          Autor: cook-mistrz 11/07/2012, 16:55

          36 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          https://www.milionporad.pl/