Spaghetti - prosty przepis!

Spaghetti z sosem pomidorowym to obowiązkowy punkt i świetny start dla osoby, która chce swoimi umiejętnościami kulinarnymi wyjść poza zupy z torebki i odgrzewanie gotowych rzeczy ;) Wbrew pozorom potrzeba niewielu składników i przede wszystkim niewiele umiejętności, żeby zrobić dobre spaghetti.

Przedstawiam Wam mój przepis na proste i szybkie spaghetti i zachęcam do eksperymentowania i rozszerzania przepisu o własne pomysły! Przepis jest skalkulowany dla 2 osób.

Autor: cook-mistrz, 16/07/2012, 14:02   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Potrzebne składniki

1. Makaron - najlepiej spaghetti, ale może być też dowolny inny (smakować będzie tak samo ;)
2. Pomidory - może być 1 puszka 400g (byle nie koktajlowych - wcale nie są bez skórek!!), ale ostatnio preferuję pomidory w butelce (tzw. passata) - pół butli dla dwóch osób będzie w sam raz.
3. Mięso - dla 2 osób ok. 250g mięsa mielonego wołowego. Jeśli w Twoim sklepie mielone jest wątpliwej jakości, kup np. polędwicę wołową i w domu, zamiast mielić, możesz pokroić w kostkę
4. 1 średniej wielkości cebula dymka
5. 1 średniej wielkości marchewka
6. Przecier pomidorowy
7. Oliwa (do smażenia) - może być olej, ale oliwa lepsza :)
8. Zioła prowansalskie i/lub oregano - gotową mieszankę przypraw znajdziesz na stoisku z przyprawami
9. Sól i pieprz

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: cook-mistrz 16/07/2012, 14:02

    29 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Przygotowanie składników

    Tutaj sprawa jest bardzo prosta: obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, a marchewkę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. To wszystkie przygotowania :)

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: cook-mistrz 16/07/2012, 14:02

      24 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Przygotowanie sosu

      1. Najpierw nalej 1-2 łyżki oliwy na patelnię i podgrzej ją przez chwilę.
      2. Wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę i startą marchewkę. Dobrze je ze sobą wymieszaj.
      3. Gdy cebula zacznie skwierczeć, odczekaj chwilę (tylko uważaj, żeby nie przypalić cebuli) i wrzuć mięso - zmielone lub pokrojone w kostkę.
      4. Popieprz mięso i dobrze wymieszaj.
      5. Poczekaj, aż całe mięso z różowego zrobi się szarawe
      6. Gdy mięso jest już usmażone, zalej je pomidorami z puszki albo z butelki, dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i wszystko dobrze wymieszaj.
      7. Dodaj zioła prowansalskie i/lub oregano - około 1 łyżeczkę. Dobrze wymieszaj.
      8. Zmniejsz ogień i po paru minutach spróbuj sosu - jeśli brakuje przypraw, dodaj soli, pieprzu, ziół prowansalskich i/lub oregano.

        Pokaż komentarze (0)

        Autor: cook-mistrz 16/07/2012, 14:02

        24 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Gotowanie makaronu

        To zdecydowanie prostsza sprawa:
        1. Zagotuj około 1,5-2L wody
        2. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp 1,5 łyżeczki soli
        3. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Uważaj, żeby nie rozgotować, to znaczy nie gotować dłużej niż trzeba, bo makaron będzie zbyt miękki i się poskleja! :)

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: cook-mistrz 16/07/2012, 14:02

          24 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Na co uważać

          Gdy podsmażasz cebulę, uważaj żeby jej nie przypalić (jak zacznie skwierczeć możesz już powoli szykować mięso do wrzucenia)

          Gdy wlejesz pomidory z puszki na patelnię, może się okazać że jest za dużo wody - możesz ją zebrać łyżką, żeby sos nie był zbyt wodnisty. Dlatego lubię pomidory z butelki, bo nie ma tam wody tylko jest to jednolity gęsty sos.

          Korzystaj raczej ze świeżych przypraw - to znaczy nie przedatowanych i nie takich, które zostały otwarte 2 lata temu :) Przyprawy wietrzeją - stare możesz sypać i sypać, ale nie zmieni to smaku.

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: cook-mistrz 16/07/2012, 14:02

            20 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Dodatki

            Na koniec, możesz spaghetti posypać paroma listkami świeżej bazylii, kilkoma oliwkami, kaparami - co lubisz :)

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: cook-mistrz 16/07/2012, 14:02

              31 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              https://www.milionporad.pl/