Porady na każdy temat
 
 

Kategoria: Kuchnia

Tortilla - prosty przepis!

Tortilla (czy też burrito) to wbrew pozorom super łatwe danie - bo możesz kupić w sklepie gotowe placki :) A to byłoby najtrudniejsze do zrobienia. Jak masz placki to jest z górki, bo do środka możesz dać co chcesz, tak jak do naleśnika. Ja oczywiście daję mięso i zamierzam przedstawić Wam mój przepis na wspaniałe tortille :) Przepis jest obliczony na 2 osoby.

Autor: cook-mistrz, 15/09/2012, 21:28   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Wykop!Wykop     FacebookFacebook

Sortuj wg:   autor   datarosnąco   ocena

Potrzebne składniki

1. 4-6 placków do tortilli (wraps) - ja czasem sam zjadam 4 tortille, ale zakładam że większość osób nie jest takim żarłokiem jak ja ;)
2. 500g dowolnego mięsa - może być kurczak, wołowina, wieprzowina - dwa ostatnie możesz kupić zmielone
3. 1 średniej wielkości cebula dymka
4. Duża puszka kukurydzy
5. Duża puszka czerwonej fasoli (lub zielonego groszku)
6. Przecier pomidorowy
7. Przyprawa meksykańska lub do grilla
8. Papryka słodka w proszku
9. Olej do smażenia
10. Aluminiowa (srebrna) folia do żywności

Pokaż komentarze (0)

Autor: cook-mistrz
15/09/2012, 21:28

14 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Przygotowanie składników

Przygotowań na szczęście nie ma zbyt dużo, ponieważ oprzemy się w większości na gotowych składnikach. Trzeba tylko:
1. Obrać cebulę i pokroić ją w kostkę lub "piórka".
2. Mięso - jeśli nie kupiłeś mielonego - pokroić w kostkę, albo paski - ale kostkę wygodniej się je :)
3. Odcedzić kukurydzę i fasolkę (lub groszek) z puszki.

Pokaż komentarze (0)

Autor: cook-mistrz
15/09/2012, 21:28

24 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Przygotowanie farszu

1. Na patelni podgrzej trochę oleju (ok. 2 łyżki)
2. Wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę
3. Gdy cebula zacznie skwierczeć, odczekaj chwilę (tyle, żeby jej nie przypalić :) i wrzuć na patelnię przygotowane mięso
4. Poczekaj aż mięso się usmaży, czyli z różowego zrobi szare lub białe (kurczak)
5. Popieprz mięso i posyp delikatnie przyprawą meksykańską. Nie sól - przyprawy do grilla zwykle są bardzo słone
6. Gdy mięso jest gotowe, wrzuć na patelnię kukurydzę i fasolkę (lub groszek)
7. Dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i posyp wszystko przyprawą meksykańską i papryką słodką. Nie żałuj przypraw, ale też nie przesadź (trudno mi określić ile tego ma być - na początek lepiej dać mniej, zawsze będzie można dosypać :)
8. Wszystko dobrze wymieszaj, a jeśli farsz wydaje Ci się zbyt suchy, dolej trochę przegotowanej wody.
9. Po wymieszaniu zmniejsz ogień i odczekaj chwilę aż składniki się ze sobą "przegryzą". Spróbuj i dopraw, jeśli potrzeba

Pokaż komentarze (0)

Autor: cook-mistrz
15/09/2012, 21:28

15 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Zawijanie tortilli

Tortillę możesz zawinąć jak Ci się tylko podoba :) Prawdopodobnie na opakowaniu z placków masz kilka sposobów. Mój ulubiony to coś w stylu pocketa z KFC ;)
1. Położyć placek na talerzu, a następnie nałożyć na niego 1/4 farszu.
2. Farsz nakładać nie na sam środek, ale lekko z boku - będzie łatwiej zawinąć.
3. Po nałożeniu farszu zgiąć placek, ale nie w połowie, ale trochę bliżej "pustej" części, dzięki czemu nie przykryje całkowicie farszu
4. Zagiąć boki do środka.
5. Ponieważ placek będzie się samoczynie rozwijał, owiń go folią aluminiową. Nie musisz owijać całej tortilli, wystarczy to miejsce za które się trzyma (jeśli będziesz jeść rękami :)

Pokaż komentarze (0)

Autor: cook-mistrz
15/09/2012, 21:28

30 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Pieczenie tortilli

Na dobrą sprawę, można już jeść. Ale ja lubię ciepłe placki, więc wrzucam zawinięte tortille do piekarnika na kilka minut. Można je też podgrzać na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić.

Pokaż komentarze (0)

Autor: cook-mistrz
15/09/2012, 21:28

16 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Na co uważać

Chyba jedyne co można zepsuć w tortilli, to zawijanie placka. Ważne, żeby:
1. Nie nałożyć za dużo farszu, bo całość będzie się rozpadać
2. Dobrze owinąć tortillę folią aluminiową.

Pokaż komentarze (0)

Autor: cook-mistrz
15/09/2012, 21:28

19 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Wykop!Wykop     FacebookFacebook

Sortuj wg:   autor   datarosnąco   ocena





 

Kategorie

Biznes i Finanse


Dom, Wnętrze, Ogród


Dziecko i Mama


Ekologia


Fotografia


Komputery i Internet


Kuchnia


Moda


Motoryzacja


Rozmaitości


Sport i Rekreacja


Styl Życia


Turystyka


We Dwoje


Zdrowie i Uroda



Porady finansowe »


Porady miłosne »


Porady turystyczne »

 



Milion Porad

Najnowsze tematy »

10
Jak wybrać bank z polskim kapitałem?
3
Jak możesz zaoszczędzić na przyszłość dziecka?
5
Jak kontrolować konto bankowe dziecka?
5
Konto dla dziecka - jak wybrać, na co uważać?
3
Materiały izolacyjne ? szczególny typ materiałów ogniotrwałych
6
Edukacja finansowa dla młodzieży - jak uczyć się o pieniądzach

Zobacz więcej...

Najpopularniejsze tematy »

35
Oszczędzanie pieniędzy
32
Jak jeździć oszczędnie?
32
Jak oszczędzać energię?
27
Udany związek
26
Rozmowa kwalifikacyjna - jak się zachowywać?
26
Co wybrać na prezent gwiazdkowy?

Zobacz więcej...


Co to za strona?

Na MilionPorad.pl znajdziesz sprawdzone porady, skomentowane i ocenione przez innych Internautów. Mamy nadzieję że znajdziesz tu pomoc jakiej potrzebujesz!

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść porad
i komentarzy zamieszczonych przez użytkowników.


Kategorie

 


http://www.milionporad.pl/