Tortilla - prosty przepis!

Tortilla (czy też burrito) to wbrew pozorom super łatwe danie - bo możesz kupić w sklepie gotowe placki :) A to byłoby najtrudniejsze do zrobienia. Jak masz placki to jest z górki, bo do środka możesz dać co chcesz, tak jak do naleśnika. Ja oczywiście daję mięso i zamierzam przedstawić Wam mój przepis na wspaniałe tortille :) Przepis jest obliczony na 2 osoby.

Autor: cook-mistrz, 15/09/2012, 21:28   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Potrzebne składniki

1. 4-6 placków do tortilli (wraps) - ja czasem sam zjadam 4 tortille, ale zakładam że większość osób nie jest takim żarłokiem jak ja ;)
2. 500g dowolnego mięsa - może być kurczak, wołowina, wieprzowina - dwa ostatnie możesz kupić zmielone
3. 1 średniej wielkości cebula dymka
4. Duża puszka kukurydzy
5. Duża puszka czerwonej fasoli (lub zielonego groszku)
6. Przecier pomidorowy
7. Przyprawa meksykańska lub do grilla
8. Papryka słodka w proszku
9. Olej do smażenia
10. Aluminiowa (srebrna) folia do żywności

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: cook-mistrz 15/09/2012, 21:28

    14 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Przygotowanie składników

    Przygotowań na szczęście nie ma zbyt dużo, ponieważ oprzemy się w większości na gotowych składnikach. Trzeba tylko:
    1. Obrać cebulę i pokroić ją w kostkę lub "piórka".
    2. Mięso - jeśli nie kupiłeś mielonego - pokroić w kostkę, albo paski - ale kostkę wygodniej się je :)
    3. Odcedzić kukurydzę i fasolkę (lub groszek) z puszki.

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: cook-mistrz 15/09/2012, 21:28

      24 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Przygotowanie farszu

      1. Na patelni podgrzej trochę oleju (ok. 2 łyżki)
      2. Wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę
      3. Gdy cebula zacznie skwierczeć, odczekaj chwilę (tyle, żeby jej nie przypalić :) i wrzuć na patelnię przygotowane mięso
      4. Poczekaj aż mięso się usmaży, czyli z różowego zrobi szare lub białe (kurczak)
      5. Popieprz mięso i posyp delikatnie przyprawą meksykańską. Nie sól - przyprawy do grilla zwykle są bardzo słone
      6. Gdy mięso jest gotowe, wrzuć na patelnię kukurydzę i fasolkę (lub groszek)
      7. Dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i posyp wszystko przyprawą meksykańską i papryką słodką. Nie żałuj przypraw, ale też nie przesadź (trudno mi określić ile tego ma być - na początek lepiej dać mniej, zawsze będzie można dosypać :)
      8. Wszystko dobrze wymieszaj, a jeśli farsz wydaje Ci się zbyt suchy, dolej trochę przegotowanej wody.
      9. Po wymieszaniu zmniejsz ogień i odczekaj chwilę aż składniki się ze sobą "przegryzą". Spróbuj i dopraw, jeśli potrzeba

        Pokaż komentarze (0)

        Autor: cook-mistrz 15/09/2012, 21:28

        15 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Zawijanie tortilli

        Tortillę możesz zawinąć jak Ci się tylko podoba :) Prawdopodobnie na opakowaniu z placków masz kilka sposobów. Mój ulubiony to coś w stylu pocketa z KFC ;)
        1. Położyć placek na talerzu, a następnie nałożyć na niego 1/4 farszu.
        2. Farsz nakładać nie na sam środek, ale lekko z boku - będzie łatwiej zawinąć.
        3. Po nałożeniu farszu zgiąć placek, ale nie w połowie, ale trochę bliżej "pustej" części, dzięki czemu nie przykryje całkowicie farszu
        4. Zagiąć boki do środka.
        5. Ponieważ placek będzie się samoczynie rozwijał, owiń go folią aluminiową. Nie musisz owijać całej tortilli, wystarczy to miejsce za które się trzyma (jeśli będziesz jeść rękami :)

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: cook-mistrz 15/09/2012, 21:28

          30 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Pieczenie tortilli

          Na dobrą sprawę, można już jeść. Ale ja lubię ciepłe placki, więc wrzucam zawinięte tortille do piekarnika na kilka minut. Można je też podgrzać na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić.

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: cook-mistrz 15/09/2012, 21:28

            16 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Na co uważać

            Chyba jedyne co można zepsuć w tortilli, to zawijanie placka. Ważne, żeby:
            1. Nie nałożyć za dużo farszu, bo całość będzie się rozpadać
            2. Dobrze owinąć tortillę folią aluminiową.

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: cook-mistrz 15/09/2012, 21:28

              19 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              https://www.milionporad.pl/