Porady na każdy temat
 
 

Kategoria: Kuchnia

Zdrowe gotowanie

Na to, czy nasze posiłki są zdrowe, ma wpływ nie tylko to co jemy czy pijemy, ale także sposób w jaki te posiłki przyrządzamy. Oto kilka prostych do zastosowania zasad zdrowego gotowania:

Autor: dietetyk, 21/03/2010, 16:41   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Wykop!Wykop     FacebookFacebook

Sortuj wg:   autor   datarosnąco   ocena

Unikaj smażenia na rzecz gotowania i duszenia

Zmniejszysz kaloryczność posiłków oraz poprawisz ich walory zdrowotne.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dietetyk
21/03/2010, 16:41

46 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Gotuj produkty jak najmniej rozdrobnione

Pokaż komentarze (0)

Autor: dietetyk
21/03/2010, 16:41

42 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Gotuj w jak najmniejszej ilości wody

Pokaż komentarze (0)

Autor: dietetyk
21/03/2010, 16:41

52 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Ziemniaki gotuj w "mundurkach"

Pokaż komentarze (0)

Autor: dietetyk
21/03/2010, 16:41

43 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Nie rozgotowuj potraw

Unikniesz strat witamin.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dietetyk
21/03/2010, 16:41

42 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Zupy gotuj bez kości i mięsa

Dla lepszego smaku wystarczy wzbogacić bukiet warzyw. W ten sposób otrzymasz danie zdrowsze, smaczne i niskokaloryczne o wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dietetyk
21/03/2010, 16:41

45 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Gotuj tak, aby warzywa nie straciły cennych witamin

Pamiętaj o tym, aby warzywa zalewać wrzątkiem - pozwala to zniszczyć askorbinazę, która rozkłada witaminę C. Używaj także szybkowaru - skraca on czas gotowania, a im krócej gotujemy warzywa - tym mniej witamin tracą.

Pokaż komentarze (0)

Autor: sien86
13/08/2010, 17:11

44 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Korzystaj z piekarnika lub griila zamiast patelni.

Mięso będzie smaczne i zdrowe, jeśli zamiast tradycyjnego smażenia, upieczemy je w folii w piekarniku lub na grillu. A ponieważ nie wszyscy mają takie urządzenia (zdarza się w wynajmowanych mieszkaniach) polecam opiekacz do kanapek:)

Pokaż komentarze (0)

Autor: Damonka85
13/08/2010, 18:36

35 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Gotowanie na parze

Wbrew pozorom nie musimy posiadać kosztownych urządzeń, aby to robić. Wystarczy perforowany koszyk, który zawiesimy na brzegach garnka. Uzyskamy efekt pysznego i bardzo zdrowego jedzenia.

Pokaż komentarze (0)

Autor: martazz
26/08/2010, 12:41

39 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Zdrowe zagęszczanie sosów i zup

Sosy oraz zupy najlepiej zagęszczać nie - popularną do tego celu mąką, czy zasmażką, a o wiele zdrowszym zamiennikiem - dietetyczną skrobią kukurydzianą (tzw. maizeną). Mazienę stosuje się także we wszelkiego rodzaju kaszkach, ciastach, budyniach.

Pokaż komentarze (0)

Autor: natalia30
27/08/2010, 21:52

43 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Przyżądzaj drób bez skóry

Kiedy pieczesz lub gotujesz drób nie zapomnij ściągnąć z niego skórki. W ten sposób twój posiłek będzie o wiele mniej tłusty, a co za tym idzie zdrowszy i mniej kalorii "pójdzie w bioderka".

Pokaż komentarze (0)

Autor: Ludi
26/09/2010, 19:51

43 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Piecz tylko w foli

Pieczenie w foli jest podobne do duszenia we własnym sosie. Piekąc w ten sposób nie musisz dodawać tłuszczu. Mięso nie spieka się z wierzchu, dzięki czemu nie staje się ciężkostrawne. Zachowuje więcej substancji ożywczych i ma mniej kalorii. Na dodatek pieczenie w foli trwa krócej niż tradycyjne.

Pokaż komentarze (0)

Autor: Ludi
26/09/2010, 20:03

34 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Paniruj otrębami.

Zamiast zwykłej panierki, która wchłania tłuszcz jak gąbka spróbuj innej opcji. Schab i kotlety mielone obtaczaj w otrębach pszennych lub owsianych. Piecz na blasze w piekarniku - będą chrupiące, a jednocześnie będą zawierać minimalną ilość tłuszczu.

Pokaż komentarze (0)

Autor: SzymW
18/10/2010, 22:06

33 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Brązowy ryż i makaron.

Zwykły makaron i biały ryż zastąp ich brązowymi odmianami, które są bogatym źródłem błonnika. Brązowy ryż jest mniej oczyszczony, a wszystkie produkty, które są mniej oczyszczone mają w sobie więcej witamin. Natomiast brązowy makaron pochodzi z mąki z pełnego przemiału. Z tych samych względów powinniśmy jeść ciemne pieczywo (uważajmy na oszustów z karmelem).

Pokaż komentarze (0)

Autor: SzymW
18/10/2010, 22:11

40 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Wykop!Wykop     FacebookFacebook

Sortuj wg:   autor   datarosnąco   ocena





 

Kategorie

Biznes i Finanse


Dom, Wnętrze, Ogród


Dziecko i Mama


Ekologia


Fotografia


Komputery i Internet


Kuchnia


Moda


Motoryzacja


Rozmaitości


Sport i Rekreacja


Styl Życia


Turystyka


We Dwoje


Zdrowie i Uroda



Porady finansowe »


Porady miłosne »


Porady turystyczne »

 



Milion Porad

Najnowsze tematy »

10
Jak wybrać bank z polskim kapitałem?
3
Jak możesz zaoszczędzić na przyszłość dziecka?
5
Jak kontrolować konto bankowe dziecka?
5
Konto dla dziecka - jak wybrać, na co uważać?
3
Materiały izolacyjne ? szczególny typ materiałów ogniotrwałych
6
Edukacja finansowa dla młodzieży - jak uczyć się o pieniądzach

Zobacz więcej...

Najpopularniejsze tematy »

35
Oszczędzanie pieniędzy
32
Jak jeździć oszczędnie?
32
Jak oszczędzać energię?
27
Udany związek
26
Rozmowa kwalifikacyjna - jak się zachowywać?
26
Co wybrać na prezent gwiazdkowy?

Zobacz więcej...


Co to za strona?

Na MilionPorad.pl znajdziesz sprawdzone porady, skomentowane i ocenione przez innych Internautów. Mamy nadzieję że znajdziesz tu pomoc jakiej potrzebujesz!

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść porad
i komentarzy zamieszczonych przez użytkowników.


Kategorie

 


http://www.milionporad.pl/