Zdrowe gotowanie

Na to, czy nasze posiłki są zdrowe, ma wpływ nie tylko to co jemy czy pijemy, ale także sposób w jaki te posiłki przyrządzamy. Oto kilka prostych do zastosowania zasad zdrowego gotowania:

Autor: dietetyk, 21/03/2010, 16:41   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Unikaj smażenia na rzecz gotowania i duszenia

Zmniejszysz kaloryczność posiłków oraz poprawisz ich walory zdrowotne.

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: dietetyk 21/03/2010, 16:41

    46 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Autor: dietetyk 21/03/2010, 16:41

    42 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Autor: dietetyk 21/03/2010, 16:41

    52 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Autor: dietetyk 21/03/2010, 16:41

    43 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Nie rozgotowuj potraw

    Unikniesz strat witamin.

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: dietetyk 21/03/2010, 16:41

      42 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Zupy gotuj bez kości i mięsa

      Dla lepszego smaku wystarczy wzbogacić bukiet warzyw. W ten sposób otrzymasz danie zdrowsze, smaczne i niskokaloryczne o wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych.

        Pokaż komentarze (0)

        Autor: dietetyk 21/03/2010, 16:41

        45 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Gotuj tak, aby warzywa nie straciły cennych witamin

        Pamiętaj o tym, aby warzywa zalewać wrzątkiem - pozwala to zniszczyć askorbinazę, która rozkłada witaminę C. Używaj także szybkowaru - skraca on czas gotowania, a im krócej gotujemy warzywa - tym mniej witamin tracą.

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: sien86 13/08/2010, 17:11

          44 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Korzystaj z piekarnika lub griila zamiast patelni.

          Mięso będzie smaczne i zdrowe, jeśli zamiast tradycyjnego smażenia, upieczemy je w folii w piekarniku lub na grillu. A ponieważ nie wszyscy mają takie urządzenia (zdarza się w wynajmowanych mieszkaniach) polecam opiekacz do kanapek:)

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: Damonka85 13/08/2010, 18:36

            35 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Gotowanie na parze

            Wbrew pozorom nie musimy posiadać kosztownych urządzeń, aby to robić. Wystarczy perforowany koszyk, który zawiesimy na brzegach garnka. Uzyskamy efekt pysznego i bardzo zdrowego jedzenia.

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: martazz 26/08/2010, 12:41

              39 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              Zdrowe zagęszczanie sosów i zup

              Sosy oraz zupy najlepiej zagęszczać nie - popularną do tego celu mąką, czy zasmażką, a o wiele zdrowszym zamiennikiem - dietetyczną skrobią kukurydzianą (tzw. maizeną). Mazienę stosuje się także we wszelkiego rodzaju kaszkach, ciastach, budyniach.

                Pokaż komentarze (0)

                Autor: natalia30 27/08/2010, 21:52

                43 pkt
                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                Przyżądzaj drób bez skóry

                Kiedy pieczesz lub gotujesz drób nie zapomnij ściągnąć z niego skórki. W ten sposób twój posiłek będzie o wiele mniej tłusty, a co za tym idzie zdrowszy i mniej kalorii "pójdzie w bioderka".

                  Pokaż komentarze (0)

                  Autor: Ludi 26/09/2010, 19:51

                  43 pkt
                  oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                  Piecz tylko w foli

                  Pieczenie w foli jest podobne do duszenia we własnym sosie. Piekąc w ten sposób nie musisz dodawać tłuszczu. Mięso nie spieka się z wierzchu, dzięki czemu nie staje się ciężkostrawne. Zachowuje więcej substancji ożywczych i ma mniej kalorii. Na dodatek pieczenie w foli trwa krócej niż tradycyjne.

                    Pokaż komentarze (0)

                    Autor: Ludi 26/09/2010, 20:03

                    34 pkt
                    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                    Paniruj otrębami.

                    Zamiast zwykłej panierki, która wchłania tłuszcz jak gąbka spróbuj innej opcji. Schab i kotlety mielone obtaczaj w otrębach pszennych lub owsianych. Piecz na blasze w piekarniku - będą chrupiące, a jednocześnie będą zawierać minimalną ilość tłuszczu.

                      Pokaż komentarze (0)

                      Autor: SzymW 18/10/2010, 22:06

                      33 pkt
                      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                      Brązowy ryż i makaron.

                      Zwykły makaron i biały ryż zastąp ich brązowymi odmianami, które są bogatym źródłem błonnika. Brązowy ryż jest mniej oczyszczony, a wszystkie produkty, które są mniej oczyszczone mają w sobie więcej witamin. Natomiast brązowy makaron pochodzi z mąki z pełnego przemiału. Z tych samych względów powinniśmy jeść ciemne pieczywo (uważajmy na oszustów z karmelem).

                        Pokaż komentarze (0)

                        Autor: SzymW 18/10/2010, 22:11

                        40 pkt
                        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                        https://www.milionporad.pl/