Sposób wykonania:
2 cebule drobno pokroić i lekko zeszklić na patelni z małą ilością oleju. 2 połówki piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażyć, ale krótko, jedynie zamknąć włókna. W garnku rozpuścić 3 kostki rosołowe w 1,5 litra wody i do tego wrzucić wcześniej podsmażoną cebulę i pierś z kurczaka. Gotować 20 min. na małym ogniu. 3 łyżki śmietany (raczej tłustej) wymieszać z 2 łyżkami mąki i 2-3 łyżkami curry, dodać to garnka, ale tutaj trzeba uważać, bo lubi się zważyć, najlepiej wymieszać z niewielką ilością zupy i dopiero wtedy wlać.
Dodać 2 łyżki sosu sojowego ciemnego. Gotować całość około 20-25 minut.
Dodać biały pieprz i sól wedle uznania oraz curry, jeżeli jest za mało. To już zależy od indywidualnych preferencji. Ja osobiście lubię pikantne. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystko się przegryzie. Podawać z białym, chrupkim pieczywem, najlepiej bagietką.
Bon appetit!
Autor: SzymW, 02/10/2010, 21:48 Punktów: 39. Oceń tę poradę!