Dieta na jesień

Wraz ze zmianą pór roku zmienia się zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Dostosowanie jadłospisu do pory roku zapewnia nie tylko zdrowie, ale także dobre samopoczucie. Odpowiednio zbilansowana dieta pomoże uniknąć przeziębień i poskromić nadmierny apetyt. Poniżej zamieszczam kilka prostych wskazówek jak urozmaicić jesienny jadłospis, by być odpornym na choroby i depresję.

Autor: Ludi, 11/10/2010, 19:21   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Dużo płynów

Jesienią podobnie jak latem powinniśmy dużo pić. Najlepiej jeśli będzie to woda z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Wskazane są także prawdziwe soki owocowe oraz napary ziołowe: z dzikiej róży, czarnego bzu, lipy i tymianku. Należy unikać napoi mlecznych, ponieważ zawierają ciężkostrawne tłuszcze zwierzęce.

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: Ludi 11/10/2010, 19:21

    37 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Warzywa i owoce

    Są one bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Zapewnią nam dobre samopoczucie i uodpornią na jesienną pogodę. Zapobiegają też chorobom układu krążenia, otyłości i cukrzycy. Jesienią wiele warzyw i owoców znika ze straganów. Są one jednak niezbędne dla naszego zdrowia i właśnie dlatego nie możemy pozwolić sobie na to, by zniknęły także z naszej diety. Jesienią jedz zwłaszcza: winogrona, orzechy, jabłka, śliwki, brokuły, kapustę pekińską i kiwi. Zapewnią ci one dostateczną dawkę witamin, żelaza, potasu i cynku.

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: Ludi 11/10/2010, 19:21

      38 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Zdrowe tłuszcze

      Jesienna dieta powinna być bogata w zdrowe tłuszcze. Najlepszym z nich jest oliwa z oliwek, zawierająca dużą ilość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, powodujących obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu, jednocześnie nie zmniejszając poziomu dobrego cholesterolu.

        Pokaż komentarze (0)

        Autor: Ludi 11/10/2010, 19:21

        40 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Witamina C

        Jesienią nasze organizmy potrzebują dodatkowej dawki witaminy C, która pomaga uniknąć przeziębień i łagodzi ich przebieg. Znajdziesz ją w większości warzyw i owoców min: owocach cytrusowych, soku z dzikiej róży, czerwonej papryce, cebuli, brokułach, szpinaku i kalafiorze.

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: Ludi 11/10/2010, 19:21

          45 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Rosół na dobre samopoczucie

          Rosół i wszystkie inne oparte na nim zupy, pomagają zapobiegać przeziębieniom i nie tylko... Szczególnie warto go spożywać w okresie jesiennym i zimowym z jeszcze innych względów, a mianowicie wywar warzywno- mięsny podwyższa poziom serotoniny, znanej szerzej jako "hormon szczęścia". Podobne działanie ma także czekolada, jednak rosół jest od niej o wiele zdrowszy.

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: Ludi 11/10/2010, 19:21

            36 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Kasze dla pięknych włosów

            Najzdrowszą z nich jest kasza jaglana. Zawiera ona o wiele więcej błonnika niż inne kasze, dzięki czemu przyśpiesza przemianę materii. W tym lekkostrawnym produkcie znajduje się rzadko występująca krzemionka, która zapewnia zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów.

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: Ludi 11/10/2010, 19:21

              37 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              Małe przekąski

              Jesienią należy unikać jedzenia nadmiaru słodyczy, ponieważ zawarty w nich cukier zmniejsza zdolność białych krwinek do obrony przed zarazkami. Więc kiedy najdzie nas ochota na małą przekąskę sięgamy po orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika.

                Pokaż komentarze (0)

                Autor: Ludi 11/10/2010, 19:21

                30 pkt
                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                "Naturalny antybiotyk"

                Czosnek zasłużył sobie na ten przydomek, ponieważ walczy z drobnoustrojami równie zawzięcie, jak nie jeden środek farmakologiczny. Spożywany regularnie uwalnia od drobnoustrojów przewód oddechowy i pokarmowy. Jednocześnie pobudza pracę wątroby i żołądka, stymulując procesy wydzielania żółci i soku żołądkowego, co dodatnio wpływa na przeminę materii. Nieprzyjemny zapach czosnku można zneutralizować dodając do potrawy natkę pietruszki.

                  Pokaż komentarze (0)

                  Autor: Ludi 11/10/2010, 19:21

                  40 pkt
                  oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                  Gorzka czekolada

                  Owszem, jedzenie słodyczy nie jest wskazane (w każdej porze roku zresztą ;), ale jeśli już koniecznie musimy sięgnąć po coś słodkiego, warto wybrać czekoladę - niestety - gorzką. Jest to świetne lekarstwo na jesienne smutki, a przy okazji, dzięki zawartym w niej naturalnym antyoksydantom, zatroszczymy się o blask i zdrowy wygląd naszej cery.

                    Pokaż komentarze (0)

                    Autor: ellie 11/10/2010, 23:10

                    36 pkt
                    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                    Cynamon, imbir, goździki

                    Jesień to czas, kiedy na dworze robi się zimno, więc myślimy jakby się tu rozgrzać. Oprócz ciepłych swetrów i kurtek, możemy wprowadzić do diety kilka rozgrzewających składników, np. cynamon, imbir, goździki. Możemy dodawać je zarówno do potraw jak i do napojów. Są bardzo smaczne, pięknie pachną i szybko rozgrzeją nasze ciało od środka.

                      Pokaż komentarze (0)

                      Autor: Damonka85 13/10/2010, 14:55

                      51 pkt
                      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                      Soki warzywno-owocowe.

                      Soki to bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Dodają energii, poprawiają nastrój, a dzięki niskiej zawartości cukru są idealne przy wszelkiego rodzaju dietach (szczególnie polecam tutaj soki warzywne).

                        Pokaż komentarze (0)

                        Autor: SzymW 18/10/2010, 21:37

                        35 pkt
                        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                        Ryby dobre na każdą porę

                        Zawsze warto je jeść ale jesień to szczególna pora, kiedy nasz organizm przygotowuje się do zimy. Oprócz bogactwa białka zawierają nienasycone kwasy omega-3 i są właściwie dobre na wszystko:)

                          Pokaż komentarze (0)

                          Autor: kasiek 28/10/2010, 22:49

                          33 pkt
                          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                          Płatki zbożowe z błonnikiem

                          Płatki zbożowe z jogurtem i jabłkiem bogate są w błonnik, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Podane z mlekiem lub jogurtem stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek, który idealnie nadaje się na jesienną dietę.

                            Pokaż komentarze (0)

                            Autor: Karolinaa 30/10/2010, 15:50

                            44 pkt
                            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                            https://www.milionporad.pl/