Porady na każdy temat
 
 

Kategoria: Kuchnia

Wigilijny karp

Trudno wyobrazić sobie wigilię bez karpia na stole. Tylko jak wybrać tego właściwego? Jak poznać jego świeżość? Jak sprawić, by dobrze smakował? Oto kilka wskazówek.

Autor: dk21, 06/12/2010, 23:22   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Wykop!Wykop     FacebookFacebook

Sortuj wg:   autor   datarosnąco   ocena

Nieprzyjemny zapach mułu

Jeśli k karp ma nieprzyjemny zapach mułu należy go posolić, obłożyć cebulką i włożyć na 2godziny do lodówki. Zapach powinien zniknąć.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:22

43 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Co ze skórą?

Skóra karpia jest dość smaczna i jaki najbardziej zdrowa, więc warto dobrze się z nią obejść. Najpierw trzeba oczyścić ją z łusek. Łuski schodzą o wiele łatwiej, jeśli przedtem włożymy karpia do lodówki na około godzinę.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:24

33 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Zanim kupimy

Zastanawiając się nad zakupem karpia należy zwrócić uwagę na to, w jakiej wodzie jest przechowywany, a poza tym: czy nie jest poobijany, czy nie ma plam i uszkodzeń. Karp powinien przyjmować w wodzie naturalną, pionową pozycję. Aby ryba była smaczna, musi być zdrowa.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:27

40 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Jak sprawdzić świeżość?

To, czy karp jest świeży czy nie poznajemy po zapachu oraz po tym w jakim stanie jest mięso. Po naciśnięciu palcem na karpiu nie powinno powstać wgłębienie, jeśli się pojawi, lepiej zrezygnować z zakupu.
Poza tym ryba powinna charakteryzować się naturalnym kolorem skóry i wypukłymi, jasnymi oczami.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:29

39 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Poprawianie smaku

Smak ryby będzie delikatniejszy, jeśli tuż po umyciu wytrze się go w papierowy ręcznik i skropi cytryną.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:31

48 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Transport

Żywych karpi nie powinno się przynosić do domu w foliowych torebkach.
Należy je włożyć do siatki lub płóciennej torby i jak najszybciej przełożyć do zimnej wody. Dla zapewnienia odpowiedniej ilości tlenu, wodę należy zmieniać

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:35

40 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Mrożona ryba

Karp mrożony również powinien mieć wypukłe, przeźroczyste oczy oraz czerwone skrzela, łuski powinny być zwarte a zapach charakterystyczny, świeży.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:37

36 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Wielkość karpia

Podobno im karp mniejszy tym smaczniejszy, ale zdania w tym temacie są podzielone. Wybierając mały okaz (do 1kg) trzeba szczególnie uważać na ości. Większe karpie łatwiej się filetuje. Są również tacy, którzy za najsmaczniejsze uważają największe i najtłustsze sztuki wagą sięgające ponad 2 kg.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:43

44 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Jak zabić karpia

Pozbawienie życia ryby jest nie lada sztuką. Zazwyczaj rzuca się niemiłosiernie i trudno ją utrzymać. Trzeba owinąć karpia ściereczką i położyć go na desce grzbietem do góry.Trzymając jedną ręką, drugą uderza się bardzo mocno tłuczkiem w miejsce, gdzie głowa łączy się z tułowiem. Po ogłuszeniu ryby należy w tym miejscu ostrym nożem przeciąć kręgosłup i pozostawić rybę do wykrwawienia.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:45

36 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Pozbywanie się łusek

Aby pozbyć się łusek karpia należy oskrobać. Najłatwiej wykonuje się to ząbkowanym nożem, od ogona w kierunku głowy. Na końcu skrobie się grzbiet i podbrzusze.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:47

38 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Uwaga na żółć!

Przy patroszeniu karpia należy szczególnie uważać, by nie uszkodzić woreczka żółciowego. Jeśli do tego dojdzie trzeba natychmiast karpia opłukać pod bieżącą wodą, w przeciwnym razie ryba przejdzie goryczą.

Pokaż komentarze (0)

Autor: dk21
06/12/2010, 23:49

40 pkt. oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

Wykop!Wykop     FacebookFacebook

Sortuj wg:   autor   datarosnąco   ocena





 

Kategorie

Biznes i Finanse


Dom, Wnętrze, Ogród


Dziecko i Mama


Ekologia


Fotografia


Komputery i Internet


Kuchnia


Moda


Motoryzacja


Rozmaitości


Sport i Rekreacja


Styl Życia


Turystyka


We Dwoje


Zdrowie i Uroda



Porady finansowe »


Porady miłosne »


Porady turystyczne »

 



Milion Porad

Najnowsze tematy »

10
Jak wybrać bank z polskim kapitałem?
3
Jak możesz zaoszczędzić na przyszłość dziecka?
5
Jak kontrolować konto bankowe dziecka?
5
Konto dla dziecka - jak wybrać, na co uważać?
3
Materiały izolacyjne ? szczególny typ materiałów ogniotrwałych
6
Edukacja finansowa dla młodzieży - jak uczyć się o pieniądzach

Zobacz więcej...

Najpopularniejsze tematy »

35
Oszczędzanie pieniędzy
32
Jak jeździć oszczędnie?
32
Jak oszczędzać energię?
27
Udany związek
26
Rozmowa kwalifikacyjna - jak się zachowywać?
26
Co wybrać na prezent gwiazdkowy?

Zobacz więcej...


Co to za strona?

Na MilionPorad.pl znajdziesz sprawdzone porady, skomentowane i ocenione przez innych Internautów. Mamy nadzieję że znajdziesz tu pomoc jakiej potrzebujesz!

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść porad
i komentarzy zamieszczonych przez użytkowników.


Kategorie

 


http://www.milionporad.pl/