Domowe sposoby na zajady

Bolące pęknięcie w kącikach ust pojawiają się kiedy, skóra w skutek zarażania drożdżakami, obniżonej odporności bądź niedoboru witaminy B2 w organizmie, przesusza się, pęka i wdaje się w nią stal zapalny. Ukojenie może przynieść kilka sprawdzonych domowych sposobów walki z dolegliwością.

Autor: ellie, 26/02/2011, 18:51   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Wywar z aloesu

4 liście aloesu zalewany wrzątkiem, po kilka minutach odcedzamy i przelewany do buteleczki. Tak przyrządzonym specyfikiem przemywamy chore miejsca kilka razy dziennie. Aloes zapobiega namnażaniu się bakterii i przyspiesza regenerację skóry.

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: ellie 26/02/2011, 18:51

    42 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Drożdże

    Skutecznym sposobem walki z zajadami, a także środkiem zapobiegającym ich powstawaniu są bogate w witaminę B2 drożdże. Łyżeczkę świeżych drożdży mieszamy ze 100 ml ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Napój spożywamy raz dziennie przez tydzień.

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: ellie 26/02/2011, 18:51

      44 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Okład z miodu

      Pomoże w szybkim wyleczeniu zajadów dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu. Przyrządzamy sobie okład z łyżeczki miodu i 10 kropel tranu - miksturą smarujemy bolące miejsca, przykrywamy jałowym gazikiem na 15 minut. Nie zmywamy.

        Pokaż komentarze (0)

        Autor: ellie 26/02/2011, 18:51

        41 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Odpowiednia dieta

        Najlepiej odżywiać tak, by w ogóle nie dopuszczać do powstawania zajadów, z reguły są one oznaką niedoboru niektórych składników odżywczych w naszym organizmie. Powinniśmy jeść dużo zielonych liściastych warzyw, takich jak szpinak, sałata czy kapusta, ograniczyć spożycie kawy, która wypłukuje z naszego organizmu wszystkie niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania składniki, w tym witaminę B, odpowiedzialną za powstawanie zajadów w największym stopniu. Bardzo ważne jest również spożywanie drożdży piekarskich, mięsa, fasoli i grochu oraz wzbogacenie diety w sole mineralne i przetwory mleczne takie jak jogurty i kefiry bogate w żywe kultury bakterii. Należy przy tym ograniczyć spożycie alkoholu i środków spożywczych o dużej zawartości cukrów, które mogą przyczynić się do powstawania zajadów.

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: ellie 26/02/2011, 18:55

          46 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Higiena jamy ustnej

          Pamiętajmy o niej, by nie doprowadzić do przenoszenia bakterii. W związku z tym unikajmy też rozdrapywania i dotykania chorobowo zmienionych miejsc.

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: ellie 26/02/2011, 19:07

            34 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Lekarstwa

            W ostateczności możemy wybrać się do apteki, gdzie znajdziemy szeroki wybór specyfików na tę dolegliwość (np: witamina B2 w kapsułkach, pasta cynkowa, Propolisol w sprayu lub maść antybiotykowa Tribioticem.

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: ellie 26/02/2011, 19:12

              43 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              Inne sposoby

              Pomocne może okazać się również posmarowanie chorych miejsc zwykłą pastą do zębów, wodą utlenioną czy wazeliną.

                Pokaż komentarze (0)

                Autor: ellie 26/02/2011, 19:14

                44 pkt
                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                https://www.milionporad.pl/