Sprytne sposoby na ułatwienie gotowania

Praktyczne porady na temat gotowania

Autor: Isztaria, 26/08/2010, 17:48   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Zwarzona śmietana

W większości zup i sosów do zagęszczania stosuje się śmietanę. Niestety, często się zważa. Zamiast od razu dodawać śmietanę do potrawy warto zastosować pewien bardzo prosty trick - do mniejszego garnka odlać trochę sosu lub zupy, którą chcemy zagęścić; następnie podgrzejmy garnek i po paru minutach dodajmy odmierzoną ilość śmietany ( ciągle mieszając). Tak przygotowany wywar dodajmy do potrawy. Gwarantuję, że śmietana się nie zważy a potrawa będzie pyszna. Pozdrawiam i życzę smacznego.

    Pokaż komentarze (1)

    Autor: Isztaria 26/08/2010, 17:48

    37 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Zupa bez białych grudek

    Ja natomiast mam trochę inny sposób na dokładne rozprowadzenie śmietany w zupie/sosie. Przed dodaniem śmietany do zupy lub sosu zdejmuję wywar z ognia, następnie w miseczce mieszam śmietanę z niewielką ilością wywaru. Po dokładnym zmieszaniu składników dodajemy je do reszty wywaru cały czas mieszając. Całość stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy min. 5 min. Smacznego:)

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: alice_k 27/08/2010, 14:13

      34 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Przesolona zupa

      Każdemu zdarza się przesolić zupę. Nie musisz jej od razu wylewać lub zwiększać porcji. Wystarczy, że wrzucisz do niej obranego, surowego ziemniaka. Warzywo powinno „wciągnąć” nadmiar soli i uratować obiad.

        Pokaż komentarze (1)

        Autor: IgaO 27/08/2010, 15:08

        65 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Kasza i ryż na sypko.

        Aby odpowiednio ugotować kaszę lub ryż na sypko należy na 1 szklankę kaszy gryczanej dodać 1,5 szklanki wody, kaszy jęczmiennej - 2,5 szklanki wody, natomiast na 1 szklankę ryżu - 2 szklanki wody.

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: SzymW 30/10/2010, 14:07

          54 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Makaron.

          Jeżeli do gotującego się makaronu dodamy łyżeczkę masła, margaryny lub oleju, wtedy makaron się nam nie sklei (bardzo ważne podczas gotowania spaghetti).

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: SzymW 30/10/2010, 14:09

            44 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Sznycle i kotlety

            Poprawisz smak sznycli i kotletów, jeśli przed panierowaniem posmarujesz je musztardą chrzanową.

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: Karolinaa 30/10/2010, 15:52

              51 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              Galaretka z nóżek

              Jeżeli chcesz, aby galaretka z nóżek była klarowna, wywar z mięsa i jarzyn gotuj bez przykrycia na małym ogniu.

                Pokaż komentarze (0)

                Autor: Karolinaa 30/10/2010, 15:54

                45 pkt
                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                Klarowny rosół

                Jeśli chcesz, by w wywarze nie było drobnych, szarych kłaczków powstających podczas gotowania mięsa w wodzie, użyj łyżki cedzakowej. Na jej siatce zatrzyma się cały osad z rosołu.

                  Pokaż komentarze (0)

                  Autor: Karolinaa 01/11/2010, 21:39

                  47 pkt
                  oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                  Chudy rosół

                  Tłusty rosół jest smaczny, ale niezbyt zdrowy. Znam prosty sposób na "odchudzenie" go. Po ugotowaniu, pozostawiamy w garnku najlepiej na noc w chłodnym miejscu, a następnego dnia przed podgrzaniem go, zdejmujemy warstwę tłuszczu z jego powierzchni łyżką.

                    Pokaż komentarze (0)

                    Autor: Karolinaa 01/11/2010, 21:41

                    46 pkt
                    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                    https://www.milionporad.pl/