Jak dbać o nasze naczynia?

Naczynia: garnki, patelnie, rondelki, czajniki to często inwestycja na długie lata. Często pary młode dostają je na ślub albo osoby, które wprowadzają się do swojego nowego gniazdka. Jak dbać o nie, aby służyły nam długo i bez zarzutu? Oto kilka porad.

Autor: Damonka85, 27/10/2010, 20:31   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Naczynia teflonowe

Naczynia wykonane z teflonu są bardzo delikatnie i łatwo zdrapać ochronną powłokę. Trzeba jednak pamiętać, że dla ludzi teflon jest bardzo niezdrowy i najlepszym wyjściem w przypadku uszkodzenia teflonu, jest wymiana naczynia na nowe. Po pierwsze, nie czyścimy teflonu zwykłymi zmywakami czy tym bardziej ostrymi szczotkami. Podczas przygotowywania posiłków korzystajmy z drewnianych lub specjalnie przeznaczonych do teflonu łyżek, łopatek itp. Myjmy je najlepiej w wodzie z mydłem miękką gąbką, w przypadku trudnych zabrudzeń pozostawmy je w wodzie z mydłem do odmoczenia.

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: Damonka85 27/10/2010, 20:31

    38 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Naczynia emaliowane

    Naczynia wykonane z emalii możemy czyścić każdym proszkiem do szorowania, pod warunkiem, że potem będą obficie spłukane wrzącą wodą. Jeśli po dłuższym czasie użytkowania wewnątrz garnka pojawi się żółty nalot, możemy go usunąć poprzez zagotowanie w nim wody z dodatkiem proszku do szorowania. Aby usunąć ślady po przypaleniu w garnku należy wlać wodę z dodatkiem proszku do czyszczenia, płatków mydlanych oraz sody oczyszczonej i zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie gotujemy mieszankę przez ok. pół godziny i wylewamy zawartość. W razie potrzeby należy zabieg powtórzyć.

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: Damonka85 27/10/2010, 20:31

      45 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Naczynia żeliwne

      Naczynia żeliwne przed pierwszym użyciem przepłukujemy gorącą wodą i dokładnie osuszamy. Po użyciu myjemy gorącą wodą bez detergentów miękką gąbką lub myjką, nigdy nie myjemy w zmywarce. Po osuszeniu warto zakonserwować je przy pomocy odrobiny oleju jadalnego, masła lub margaryny. Pamiętajmy, aby do rozgrzanego naczynia nigdy nie wlewać zimnych płynów.

        Pokaż komentarze (0)

        Autor: Damonka85 27/10/2010, 20:31

        35 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Naczynia żaroodporne szklane

        Szklane naczynia żaroodporne myjemy przy pomocy zmieszanej z octem soli i spłukujemy gorącą wodą. Mocno przypalone zanurzamy na kilka godzin w misce z wodą z dodatkiem płynu do naczyń.

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: Damonka85 27/10/2010, 20:31

          38 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Naczynia z miedzi

          Naczynia miedziane należą do najtrudniejszych w pielęgnacji. Korzystamy z nich bardzo rzadko, głównie są elementem dekoracyjnym. Najczęściej wykorzystywane są do przygotowania domowych przetworów, np. powideł. Aby nie zaśniedziały, trzeba je regularnie konserwować preparatami do czyszczenia miedzi. Po użyciu możemy je wyczyścić przy pomocy papki z soli i octu, a następnie przemyć wodą z dodatkiem sody oczyszczonej.

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: Damonka85 27/10/2010, 20:31

            33 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Naczynia z mosiądzu

            Naczynia mosiężne, np. moździerz możemy przetrzeć za pomocą wacika namoczonego w occie, potem myjemy je dokładnie w gorącej wodzie z mydłem i wycieramy do sucha czystą ściereczką. Inną mieszanką czyszczącą jest sok z kiszonej kapusty zmieszany z popiołem z popielniczki lub spirytus denaturowanym z dodatkiem sproszkowanej kredy.

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: Damonka85 27/10/2010, 20:31

              39 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              Naczynia ze stali nierdzewnej

              Naczynia ze stali nierdzewnej podbijają nasze kuchnie. Do ich mycia nie wolno używać żadnych ostrych druciaków. Wystarczy szorowanie gąbką lub szmatką z dodatkiem detergentu w płynie. Tłuszcz możemy usunąć przy pomocy miękkiej szmatki z płynnym detergentem. Od czasu do czasu możemy użyć emulsji, która przywróci naczyniu połysk. Proszki do szorowania powodują wystąpienie tęczowych plam. Jeśli zostaniemy zmuszeni, by z nich skorzystać naczynie należy natychmiast dokładnie wypłukać i wysuszyć.

                Pokaż komentarze (0)

                Autor: Damonka85 27/10/2010, 20:31

                28 pkt
                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                Czajnik

                Aby usunąć osad z czajnika możemy skorzystać ze starego babcinego sposobu. Pół naczynia wypełniamy obierkami z ziemniaków, zalewamy wodą do pełna i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Jeśli po tym osad nie ustąpi wlejmy do środka odrobinę octu i odstawmy na 3-4 dni. Potem przepłukując wodą kilka razy usuńmy osad z czajnika. Zagotujmy wodę ze 2 razy, aby usunąć pozostałości po occie i dopiero trzecia partia wody niech posłuży nam do picia.

                  Pokaż komentarze (0)

                  Autor: Damonka85 27/10/2010, 20:31

                  31 pkt
                  oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                  https://www.milionporad.pl/