Jak się pozbyć brzydkich zapachów z kuchni

Po pysznym obiedzie czy kolacji często pozostają uciążliwe zapachy, których trudno się pozbyć - zwłaszcza gdy w kuchni nie ma okien, lub za oknem jest -20 stopni. Smażenie w aneksie kuchennym to czasami wiązanie sobie pętli na szyję. Ale i na to są sprawdzone sposoby!

Autor: kamila77, 07/06/2009, 21:17   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Masło do smażenia naleśników dodać do ciasta

Aby naleśniki smażyły się prędzej i nie było przy tym swądu, nie smarować masłem patelni, lecz masło przeznaczone do smażenia dodać do ciasta.

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: kamila77 07/06/2009, 21:17

    46 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Zapach cebuli usunie kąpiel w gorącej i zimnej wodzie

    Aby usunąć ostry smak i zapach cebuli, należy w całości zanurzyć ją na chwilę w gorącej a potem w zimnej wodzie. Następnie obrać z łupinki i pokroić wedle potrzeby.

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: kamila77 07/06/2009, 21:17

      44 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Zapach smażącej się ryby zneutralizuje sok z cytryny

      Zapach smażącej się ryby będzie mniej intensywny, jeśli do smażącego się na patelni tłuszczu dodamy kilka kropel soku z cytryny.

        Pokaż komentarze (0)

        Autor: kamila77 07/06/2009, 21:17

        36 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Silny zapach ryby usunie ziemniak dodany do oleju

        Aby usunąć silny zapach ryby przy smażeniu, należy do oleju włożyć obrany i pokrojony na cząstki ziemniak.

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: kamila77 07/06/2009, 21:17

          44 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Fusy z herbaty usuną woń ryby z naczyń

          Aby usunąć zapach ryby z patelni, na której się smażyła, lub z naczynia, w którym była przechowywana, należy zagotować fusy herbaciane i wlać je do naczynia po rybie. Pozostawić do wystygnięcia. Zapach powinien zniknąć.

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: kamila77 07/06/2009, 21:17

            47 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Zapach brukselki zneutralizuje piętka chleba

            Aby zneutralizować ostry zapach gotowanej brukselki wystarczy do garnka z wodą, w którym gotuje się brukselka wrzucić piętkę suchego chleba.

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: kamila77 07/06/2009, 21:17

              50 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              Olejek eteryczny

              Ale nie dodawaj go do potraw :)
              Jak już będzie po wszystkim, nalej wody i parę kropli olejku do specjalnego kominka i zapal podgrzewacz. W domu rozniesie się fantastyczny zapach :)

                Pokaż komentarze (0)

                Autor: rewelacja 26/06/2009, 00:00

                39 pkt
                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                Zapachy w lodówce

                Lodówka, to sprzęt, który znajduje się w każdej kuchni. Często jest przyczyną brzydkich zapachów. Można oczywiście zainwestować w profesjonalny pochłaniacz. Istnieje tańszy sposób, który jest równie skuteczny. Do lodówki połóż pół cytryny - powinna zneutralizować silne "aromaty".

                  Pokaż komentarze (1)

                  Autor: IgaO 27/08/2010, 14:53

                  61 pkt
                  oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                  https://www.milionporad.pl/