Łatwe gotowanie - kuchnia dla opornych

Masz dość stołowania się u mamy, jedzenia zupek z proszku i pizzy na telefon? Chcesz ugotować coś samodzielnie, ale boisz się, że nie podołasz? Spokojnie, nie taka kuchnia straszna jak ja malują! Oto kilka przepisów na modne, smaczne i proste potrawy, które na pewno się udadzą. Czasem wystarczy tylko kilka składników i... Zobacz jakie to proste i zaskocz swoich gości!

Autor: MMasternakj, 26/08/2010, 20:33   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Śniadanie - wytrawne tosty francuskie

Śniadanie dla dwóch osób

Składniki:

3 jajka
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 duży pomidor
6 kromek chleba tostowego
olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka oraz mleko rozkłócić w głębokim talerzu. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej masy włożyć na chwilę każdą kromkę chleba, zamoczyć z obu stron, żeby dokładnie namokła. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej położyć grzanki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z plasterkiem pomidora. Można posypać szczypiorkiem lub cebulką.

Smacznego!

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: MMasternakj 26/08/2010, 20:33

    44 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Obiad - brokułowa zupa krem

    Składniki:

    0,5 kg brokuła
    2 marchewki
    2 nóżki z kurczaka
    2 małe ziemniaki
    1 pietruszka
    1 prostokątny serek topiony
    sól
    pieprz
    szczypta vegety
    groszek ptysiowy lub grzanki

    Przygotowanie:
    Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę umyć, obrać i pokroić w grube plastry. Brokuła umyć i odciąć różyczki. Plasterki warzyw, różyczki brokuła i nóżki z kurczaka włożyć do garnka, dodać łyżeczkę soli i zalać wodą tak, by przykrywała zawartość. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjąć nóżki, do zupy dodać serek topiony oraz dwie szczypty pieprzu i zmiksować wszystko na gładką masę. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

    Smacznego!

      Pokaż komentarze (1)

      Autor: MMasternakj 26/08/2010, 20:33

      51 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Obiad - eleganckie naleśniki z łososiem

      Składniki:

      250g mąki
      2 jajka
      szklanka mleka
      szklanka wody mineralnej gazowanej
      1/3 szklanki oleju
      łyżeczka szafranu
      150 g wędzonego łososia
      pęczek szczypiorku
      150 g kremowego serka
      łyżeczka chrzanu
      sok z cytryny
      sól, pieprz

      Przygotowanie:
      Wymieszać dokładnie mąkę, jajka, mleko, olej, wodę gazowaną, dwie szczypty soli, szafran. Usmażyć cienkie naleśniki i odstawić do wystygnięcia (jednak chochelka ciasta na jeden naleśnik).

      Kilka łodyżek szczypiorku zanurzyć, na moment, we wrzątku i natychmiast przelać zimną wodą. Pozostały szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z serkiem i chrzanem, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Połowę nadzienia rozsmarować na naleśnikach, obłożyć łososiem i rozsmarować resztę. Zwinąć naleśniki, przekroić na pół i każdą połówkę przewiązać łodyżką szczypiorku.

        Pokaż komentarze (1)

        Autor: MMasternakj 26/08/2010, 20:33

        36 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Deser - andrut krówkowy

        Składniki:

        1 kostka masła
        1 puszka mleka kondensowanego słodzonego
        1,5 opakowania wafli tortowych

        Przygotowanie:
        Puszkę mleka (bez otwierania) włożyć do garnka i zalać wodą tak, by woda przykrywała całą puszkę. Gotować 3 godziny dolewając co jakiś czas wody, by puszka była zanurzona. Po 3 godzinach wyjąć z wody i ostudzić.

        Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Zmiksować na najwyższych obrotach aż uzyska biały kolor. Dodać zawartość uprzednio ugotowanej puszki z mlekiem kondensowanym (powinna to być brązowa karmelowa masa, bardzo gęsta). Miksować aż do dokładnego połączenia składników. Tak przygotowaną masą przełożyć wafle. Gotowy torcik przycisnąć czymś ciężkim (może to być deska do krojenia, na której położymy kilka opakowań cukru, mąki, mleka...). Najlepiej smakuje na drugi dzień.

        Smacznego!

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: MMasternakj 26/08/2010, 20:33

          36 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Kolacja - bajecznie jajecznie

          Składniki:

          4 długie parówki,
          4 małe jajka klasy 0 lub 1,
          olej do smażenia,
          wykałaczki.

          Przygotowanie:

          Każdą parówkę przeciąć wzdłuż, dokładnie w połowie, z jednej strony pozostawiając nienacięty koniec (około 1,5-centymetrowy).

          Ostrożnie i powoli wygiąć parówkę rozcięciem do zewnątrz, tak, aby otrzymać kształt serca. Wolne końce spiąć wykałaczką.

          Na patelni rozgrzać olej i delikatnie przenieść parówki. W środek każdego serca po jednym jajku, uważając, aby zachować żółtko w całości. Kiedy jajko się zetnie, a parówka zarumieni, obrócić całość na drugą stronę i zarumienić z drugiej strony.

          Smacznego!

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: MMasternakj 26/08/2010, 20:33

            47 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Makaron z pesto!

            Przepis podpatrzony u mojej koleżanki:

            1 duża papryka
            1 średni bakłażan
            pół paczki makaronu penne
            pesto zielone
            10 dag sera żółtego

            Paprykę kroimy w paski, obieramy bakłażana - wybierając z niego nasiona i kroimy w kostkę. Wszystko podduszamy 10 minut na patelni z oliwą z oliwek. Gotujemy makaron. Do odcedzonego makaronu dodajemy przygotowaną paprykę i bakłażana, dodajemy dwie łyżeczki pesto, posypujemy pokrojonym w kostkę serem i zapiekamy 5 minut w rozgrzanym piekarniku (200 st.).

            Smaczengo!

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: beignet 27/08/2010, 21:25

              47 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              Makaron ze szpinakiem i bryndzą

              Składniki:

              makaron pełnoziarnisty świderki
              paczka mrożonego szpinaku
              odrobina masła
              2 ząbki czosnku
              jedno opakowanie sera typu bryndza
              pomidor
              jajko na twardo
              sól, pieprz

              Szpinak smażymy na maśle dodając do smaku rozgnieciony czosnek. Ugotowany makaron łączymy z bryndzą. Porcję makaronu przykrywamy warstwą ciepłego szpinaku. Potrawę przyozdabiamy ćwiartkami jaja na twardo oraz świeżego pomidora. Smacznego!

                Pokaż komentarze (0)

                Autor: natalia30 27/08/2010, 23:19

                46 pkt
                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                Zupa krem z zielonego gorszku

                Składniki:

                puszka groszku konserwowego
                kostka rosołowa
                parmezan
                pieprz
                czosnkowe grzanki

                Groszek konserwowy wrzucamy do garnka z odrobiną wody, miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy do smaku kostkę rosołową. Czekamy aż się zagotuje. Zupę można posypać parmezanem oraz dodać do niej czosnkowe grzanki (zwykłe grzanki przygotowane w tosterze smarujemy masłem z dodatkiem świeżego zmiażdżonego ząbka czosnku). Smacznego!

                  Pokaż komentarze (0)

                  Autor: natalia30 27/08/2010, 23:26

                  28 pkt
                  oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                  Smacznego

                  po prostu gotuj to co lubisz i na co obecnie masz ochote.
                  Zaden nawet najlepszy przepis nie sprawdzi sie jezeli ty tego nie lubis. najlepiej smakuje to co sam przyrzadzisz a najlepiej sam wymyslisz

                    Pokaż komentarze (1)

                    Autor: grazynka620 30/08/2010, 19:42

                    32 pkt
                    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                    Przepis na "żółtą zupę".

                    Oto przepis (na 2 litry zupy):

                    Składniki:
                    2 cebule
                    1 podwójna pierś z kurczaka
                    sos sojowy ciemny
                    śmietana
                    mąka
                    3 kostki rosołowe
                    olej
                    biały pieprz, sól, curry

                    Sposób wykonania:
                    2 cebule drobno pokroić i lekko zeszklić na patelni z małą ilością oleju. 2 połówki piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażyć, ale krótko, jedynie zamknąć włókna. W garnku rozpuścić 3 kostki rosołowe w 1,5 litra wody i do tego wrzucić wcześniej podsmażoną cebulę i pierś z kurczaka. Gotować 20 min. na małym ogniu. 3 łyżki śmietany (raczej tłustej) wymieszać z 2 łyżkami mąki i 2-3 łyżkami curry, dodać to garnka, ale tutaj trzeba uważać, bo lubi się zważyć, najlepiej wymieszać z niewielką ilością zupy i dopiero wtedy wlać.
                    Dodać 2 łyżki sosu sojowego ciemnego. Gotować całość około 20-25 minut.
                    Dodać biały pieprz i sól wedle uznania oraz curry, jeżeli jest za mało. To już zależy od indywidualnych preferencji. Ja osobiście lubię pikantne. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystko się przegryzie. Podawać z białym, chrupkim pieczywem, najlepiej bagietką.

                    Bon appetit!

                      Pokaż komentarze (0)

                      Autor: SzymW 02/10/2010, 21:48

                      39 pkt
                      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                      Pulpeciki w sosie pomidorowym z miodem

                      Poniżej przepis na bardzo smaczne i proste do przygotowania drugie danie.

                      Składniki: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, przecier pomidorowy (mały słoiczek), mięso od szynki mielone 50 dag, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, miód, bulion.

                      1. Jedną główkę cebuli pokroić i rozetrzeć jeden ząbek czosnku. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać cebulę i czosnek.
                      2. Uformować kuleczki z mięsa. Na talerz nasypać mąkę i obtoczyć kuleczki w niej kuleczki.
                      3. Podsmażyć mięso na patelni tak, by zarumieniło się z każdej strony. Kuleczki odstawić na talerz.
                      4. Pokroić drobno dwie pozostałe cebule i rozetrzeć czosnek.
                      5. Patelnię polać olejem i podsmażyć czosnek, aż zrobi się brązowy. Następnie dorzucić cebulę i dusić do momentu kiedy będzie miękka.
                      6. Do gotowej cebuli wlać rozpuszczony w 0,5 bulion i wrzucić mięsne kuleczki.
                      7. Dodać przecier i przyprawy do smaku.
                      8. Dodać łyżeczkę miodu ( jest to bardzo ważny składnik, bez którego pulpety nie będą miały swojego charakterystycznego aromatu).
                      Smacznego!!!

                        Pokaż komentarze (0)

                        Autor: Ludi 04/10/2010, 17:46

                        35 pkt
                        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                        Kurczak z pieczarkami i papryką

                        Poniżej przepis na kurczaka pieczonego w foli, a więc smacznego i zdrowego!

                        Składniki (dla 2 osób): 2 nóżki kurczaka, papryka konserwowa, pieczarki marynowane, przeprawa do kurczaka po staropolsku firmy Kamis.

                        1. Ściągnąć skórę z kurczaka i natrzeć go przyprawą Kamis. Następnie odstawić na około godzinę.
                        2. Pokroić10 pieczarek marynowanych na ćwiartki oraz 4 kawałki papryki na paski.
                        3. Po upływie godziny zapakować szczelnie kurczaka wraz z papryką i pieczarkami w folię. Ważne, by w foli nie było dziur, przez które sos mógłby wypłynąć.
                        4. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 1,5 godziny.
                        5. Mięso nałożyć na talerz i polać sosem, który zgromadzi się w foli.

                        Smacznego!!!

                          Pokaż komentarze (0)

                          Autor: Ludi 04/10/2010, 18:03

                          37 pkt
                          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                          Omlet jajeczny.

                          Składniki:
                          2 jajka
                          2 łyżki mąki
                          cukier, sól
                          masło

                          2 jajka wymieszać mikserem z dwiema łyżkami mąki, dodać odrobinę soli i łyżeczkę cukru (można dodać jeszcze trochę mleka). Na patelni rozpuścić łyżkę masła, uważając, aby się nie spaliło, następnie wylać wymieszane jajka z mąką i smażyć obustronnie. Podawać z dżemem, śmietaną lub syropem klonowym.

                            Pokaż komentarze (0)

                            Autor: SzymW 18/10/2010, 21:45

                            31 pkt
                            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                            Kurczak w sosie curry.

                            Składniki:
                            pierś z kurczaka
                            curry
                            śmietana
                            kostka rosołowa

                            Pierś z kurczaka pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na łyżce oleju, posolić. Kiedy zrobią się białe dolać szklankę wody, kostkę rosołową i zagotować. Następnie odlać trochę sosu do szklanki, dodać 3 łyżki curry, dodać śmietanę i całość wymieszać, aby się połączyło. Wylać na patelnię z kawałkami kurczaka i bulionem i zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką.

                              Pokaż komentarze (0)

                              Autor: SzymW 18/10/2010, 21:49

                              40 pkt
                              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                              Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa.

                              Składniki:
                              kalafior
                              brokuł
                              jajko
                              ser żółty
                              sól, pieprz do smaku
                              natka pietruszki

                              Kalafior i brokuł rozdzielić na małe kawałki i umyć, następnie wrzucić do gotującej się wody i gotować 10 minut, żeby był półtwardy. Odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego. W osobnym kubku wymieszać jajko z pokrojoną na drobno pietruszką i przyprawami, dodać do tego starty ser. Zalać tym wcześniej przygotowany kalafior i brokuł. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut.

                                Pokaż komentarze (0)

                                Autor: SzymW 18/10/2010, 21:55

                                38 pkt
                                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                                Zapiekane ziemniaczki.

                                Składniki:
                                ziemniaki
                                sól
                                bazylia, oregano, zioła prowansalskie
                                olej

                                Obrać ziemniaki (młode można jedynie porządnie wyczyścić i nie obierać), pokroić w ćwiartki, a następnie podgotować we wrzątku przez 10 minut. Odcedzić, wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Posolić, a następnie posypać przyprawami w dużej ilości. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. Podczas pieczenia można dodać jeszcze odrobinę oleju. Podawać z tzaziki.

                                  Pokaż komentarze (0)

                                  Autor: SzymW 18/10/2010, 22:00

                                  40 pkt
                                  oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                                  Spaghetti Carbonara

                                  Składniki:
                                  makaron (powinien być spaghetti, ale ja wolę penne)
                                  4 jajka
                                  25 dkg boczku lub kiełbasy
                                  20 dkg sera żółtego
                                  śmietana
                                  cebula
                                  pieprz, sól, bazylia

                                  Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Boczek kroimy w drobną kostkę i również podsmażamy na skwarki. Gotujemy makaron. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i do tego ścieramy ser żółty, doprawiamy pieprzem, bazylią i odrobiną soli. Do podsmażonego boczku i cebuli wsypujemy ugotowany makaron i ustawiamy na lekkim ogniu. Dolewamy do tego masę serowo-jajeczną i czekamy aż się zetnie i połączy. Przepis na 4 osoby. Wg mnie lepsza odmiana spaghetti :)

                                    Pokaż komentarze (0)

                                    Autor: Jozzik 23/10/2010, 13:27

                                    35 pkt
                                    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                                    Szybka zupa brokułowa

                                    Składniki:
                                    1 brokuł
                                    Vegeta

                                    Brokuł umyć, podzielić na cząstki i wrzucić do około litra wrzątku. Gotować do miękkości, dodając łyżeczkę lub więcej Vegety. Następnie używając blendera zmiksować ugotowany brokuł nie wyciągając go z wody, w której się gotował. Można podawać w miseczkach ozdabiając kleksem ze śmietany, z płatkami migdałowymi lub po prostu z groszkiem ptysiowym.

                                      Pokaż komentarze (0)

                                      Autor: Jozzik 28/10/2010, 20:26

                                      28 pkt
                                      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                                      Ser w panierce.

                                      Składniki:
                                      2 łyżki koncentratu pomidorowego
                                      2 łyżki mąki
                                      1 jajko
                                      ser żółty
                                      bułka tarta
                                      sól, pieprz, olej

                                      Koncentrat pomidorowy doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z jajkiem i mąką. Mieszanką tą posmarować z każdej strony plaster sera i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

                                      Smacznego :)

                                        Pokaż komentarze (0)

                                        Autor: SzymW 30/10/2010, 15:00

                                        33 pkt
                                        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                                        Gruszki w miodzie.

                                        Składniki:
                                        1 kg gruszek
                                        szklanka miodu (najlepiej spadziowego)

                                        Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Ćwiartki gruszek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, napełnionym wodą do wysokości 1 cm. Piec w 180 stopniach przez około kwadrans. Upieczone gruszki polać miodem i podawać, gdy ostygną.

                                        Szybki pomysł na deser :)

                                          Pokaż komentarze (0)

                                          Autor: SzymW 30/10/2010, 15:04

                                          42 pkt
                                          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                                          Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

                                          -Pierś z kurczaka
                                          -olej
                                          -przyprawa do zup w płynie
                                          -czosnek
                                          -słoik sosu słodko-kwaśnego
                                          -ryż

                                          Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki oleju, 2 łyżki przyprawy do zup i czosnek wedle uznania (jeśli nie lubisz czosnku, nie jest on niezbędny), mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
                                          Następnie pierś wrzucamy na rozgrzaną patelnie, czekamy aż się usmaży, zalewamy sosem słodko kwaśnym, w międzyczasie gotujemy ryż.
                                          Smacznego :)

                                          (jeśli napisałam chaotycznie- przepraszam.)

                                            Pokaż komentarze (1)

                                            Autor: mingzing 09/03/2012, 12:23

                                            25 pkt
                                            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                                            Łatwe gotowanie

                                            Gotowanie nigdy nie jest łatwe, dla opornych i ugotowanie w czajniku wody,może sprawiać pewne trudności. Jeśli nie wiem jak ugotować jajko na miękko, ugotuj go na twardo, pewność,że będzie dobre.A najlatwiejsze są najprostsze przepisy.Np. ugotować makaron,odcedzić, osobno na patelce podsmażyć kawałki szynki (kosteczka) z pokrojoną i podsmażoną wcześniej cebulką i dwoma ząbkami drobno pokrojonymi czosnku. Wrzucamy do tego ugotowany makaron, mieszamy i potrawa gotowa do spożycia.

                                              Pokaż komentarze (0)

                                              Autor: poradniczka 06/11/2012, 11:03

                                              16 pkt
                                              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                                              Pierś z kurczaka w warzywach

                                              prosty przepius dla nie umiejących gotować:
                                              - filet z kurczaka (podwójny)
                                              - kolorowe papryki (po jednej)
                                              - pomidory obrane ze skórki (4 szt)
                                              - trzy ząbki czosnku
                                              - 2 papryczki chili
                                              -przyprawy ( vegeta)

                                              Przygotowanie:
                                              Na patelce (głęboka) wlewamy oliwy ,do tego wkrawamy cebulę i drobno pokrojone chili-podsmażamy.Do tego wrzucamy drobno posiekany czosnek-smażymy. Potem dodajemy pokrojone w kostkę filety z kurczaka - smażymy chwilę. Po paru minutach wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory, doprawiamy vegetą i dusimy do miękkości warzyw.
                                              Potrawa smaczna i pożywna.

                                                Pokaż komentarze (0)

                                                Autor: poradniczka 30/04/2013, 16:32

                                                17 pkt
                                                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                                                https://www.milionporad.pl/