Łatwe gotowanie - kuchnia dla opornych
Masz dość stołowania się u mamy, jedzenia zupek z proszku i pizzy na telefon? Chcesz ugotować coś samodzielnie, ale boisz się, że nie podołasz? Spokojnie, nie taka kuchnia straszna jak ja malują! Oto kilka przepisów na modne, smaczne i proste potrawy, które na pewno się udadzą. Czasem wystarczy tylko kilka składników i... Zobacz jakie to proste i zaskocz swoich gości!
Autor: MMasternakj, 26/08/2010, 20:33 Temat wyróżniony przez redakcję
Śniadanie - wytrawne tosty francuskie
Śniadanie dla dwóch osób
Składniki:
3 jajka
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 duży pomidor
6 kromek chleba tostowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka oraz mleko rozkłócić w głębokim talerzu. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej masy włożyć na chwilę każdą kromkę chleba, zamoczyć z obu stron, żeby dokładnie namokła. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej położyć grzanki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z plasterkiem pomidora. Można posypać szczypiorkiem lub cebulką.
Smacznego!
0
Obiad - brokułowa zupa krem
Składniki:
0,5 kg brokuła
2 marchewki
2 nóżki z kurczaka
2 małe ziemniaki
1 pietruszka
1 prostokątny serek topiony
sól
pieprz
szczypta vegety
groszek ptysiowy lub grzanki
Przygotowanie:
Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę umyć, obrać i pokroić w grube plastry. Brokuła umyć i odciąć różyczki. Plasterki warzyw, różyczki brokuła i nóżki z kurczaka włożyć do garnka, dodać łyżeczkę soli i zalać wodą tak, by przykrywała zawartość. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjąć nóżki, do zupy dodać serek topiony oraz dwie szczypty pieprzu i zmiksować wszystko na gładką masę. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Smacznego!
1
Obiad - eleganckie naleśniki z łososiem
Składniki:
250g mąki
2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody mineralnej gazowanej
1/3 szklanki oleju
łyżeczka szafranu
150 g wędzonego łososia
pęczek szczypiorku
150 g kremowego serka
łyżeczka chrzanu
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać dokładnie mąkę, jajka, mleko, olej, wodę gazowaną, dwie szczypty soli, szafran. Usmażyć cienkie naleśniki i odstawić do wystygnięcia (jednak chochelka ciasta na jeden naleśnik).
Kilka łodyżek szczypiorku zanurzyć, na moment, we wrzątku i natychmiast przelać zimną wodą. Pozostały szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z serkiem i chrzanem, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Połowę nadzienia rozsmarować na naleśnikach, obłożyć łososiem i rozsmarować resztę. Zwinąć naleśniki, przekroić na pół i każdą połówkę przewiązać łodyżką szczypiorku.
1
Deser - andrut krówkowy
Składniki:
1 kostka masła
1 puszka mleka kondensowanego słodzonego
1,5 opakowania wafli tortowych
Przygotowanie:
Puszkę mleka (bez otwierania) włożyć do garnka i zalać wodą tak, by woda przykrywała całą puszkę. Gotować 3 godziny dolewając co jakiś czas wody, by puszka była zanurzona. Po 3 godzinach wyjąć z wody i ostudzić.
Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby było miękkie. Zmiksować na najwyższych obrotach aż uzyska biały kolor. Dodać zawartość uprzednio ugotowanej puszki z mlekiem kondensowanym (powinna to być brązowa karmelowa masa, bardzo gęsta). Miksować aż do dokładnego połączenia składników. Tak przygotowaną masą przełożyć wafle. Gotowy torcik przycisnąć czymś ciężkim (może to być deska do krojenia, na której położymy kilka opakowań cukru, mąki, mleka...). Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
0
Kolacja - bajecznie jajecznie
Składniki:
4 długie parówki,
4 małe jajka klasy 0 lub 1,
olej do smażenia,
wykałaczki.
Przygotowanie:
Każdą parówkę przeciąć wzdłuż, dokładnie w połowie, z jednej strony pozostawiając nienacięty koniec (około 1,5-centymetrowy).
Ostrożnie i powoli wygiąć parówkę rozcięciem do zewnątrz, tak, aby otrzymać kształt serca. Wolne końce spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej i delikatnie przenieść parówki. W środek każdego serca po jednym jajku, uważając, aby zachować żółtko w całości. Kiedy jajko się zetnie, a parówka zarumieni, obrócić całość na drugą stronę i zarumienić z drugiej strony.
Smacznego!
0
Makaron z pesto!
Przepis podpatrzony u mojej koleżanki:
1 duża papryka
1 średni bakłażan
pół paczki makaronu penne
pesto zielone
10 dag sera żółtego
Paprykę kroimy w paski, obieramy bakłażana - wybierając z niego nasiona i kroimy w kostkę. Wszystko podduszamy 10 minut na patelni z oliwą z oliwek. Gotujemy makaron. Do odcedzonego makaronu dodajemy przygotowaną paprykę i bakłażana, dodajemy dwie łyżeczki pesto, posypujemy pokrojonym w kostkę serem i zapiekamy 5 minut w rozgrzanym piekarniku (200 st.).
Smaczengo!
0
Makaron ze szpinakiem i bryndzą
Składniki:
makaron pełnoziarnisty świderki
paczka mrożonego szpinaku
odrobina masła
2 ząbki czosnku
jedno opakowanie sera typu bryndza
pomidor
jajko na twardo
sól, pieprz
Szpinak smażymy na maśle dodając do smaku rozgnieciony czosnek. Ugotowany makaron łączymy z bryndzą. Porcję makaronu przykrywamy warstwą ciepłego szpinaku. Potrawę przyozdabiamy ćwiartkami jaja na twardo oraz świeżego pomidora. Smacznego!
0
Zupa krem z zielonego gorszku
Składniki:
puszka groszku konserwowego
kostka rosołowa
parmezan
pieprz
czosnkowe grzanki
Groszek konserwowy wrzucamy do garnka z odrobiną wody, miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy do smaku kostkę rosołową. Czekamy aż się zagotuje. Zupę można posypać parmezanem oraz dodać do niej czosnkowe grzanki (zwykłe grzanki przygotowane w tosterze smarujemy masłem z dodatkiem świeżego zmiażdżonego ząbka czosnku). Smacznego!
0
Smacznego
po prostu gotuj to co lubisz i na co obecnie masz ochote.
Zaden nawet najlepszy przepis nie sprawdzi sie jezeli ty tego nie lubis. najlepiej smakuje to co sam przyrzadzisz a najlepiej sam wymyslisz
1
Przepis na "żółtą zupę".
Oto przepis (na 2 litry zupy):
Składniki:
2 cebule
1 podwójna pierś z kurczaka
sos sojowy ciemny
śmietana
mąka
3 kostki rosołowe
olej
biały pieprz, sól, curry
Sposób wykonania:
2 cebule drobno pokroić i lekko zeszklić na patelni z małą ilością oleju. 2 połówki piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażyć, ale krótko, jedynie zamknąć włókna. W garnku rozpuścić 3 kostki rosołowe w 1,5 litra wody i do tego wrzucić wcześniej podsmażoną cebulę i pierś z kurczaka. Gotować 20 min. na małym ogniu. 3 łyżki śmietany (raczej tłustej) wymieszać z 2 łyżkami mąki i 2-3 łyżkami curry, dodać to garnka, ale tutaj trzeba uważać, bo lubi się zważyć, najlepiej wymieszać z niewielką ilością zupy i dopiero wtedy wlać.
Dodać 2 łyżki sosu sojowego ciemnego. Gotować całość około 20-25 minut.
Dodać biały pieprz i sól wedle uznania oraz curry, jeżeli jest za mało. To już zależy od indywidualnych preferencji. Ja osobiście lubię pikantne. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystko się przegryzie. Podawać z białym, chrupkim pieczywem, najlepiej bagietką.
Bon appetit!
0
Pulpeciki w sosie pomidorowym z miodem
Poniżej przepis na bardzo smaczne i proste do przygotowania drugie danie.
Składniki: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, przecier pomidorowy (mały słoiczek), mięso od szynki mielone 50 dag, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, miód, bulion.
1. Jedną główkę cebuli pokroić i rozetrzeć jeden ząbek czosnku. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać cebulę i czosnek.
2. Uformować kuleczki z mięsa. Na talerz nasypać mąkę i obtoczyć kuleczki w niej kuleczki.
3. Podsmażyć mięso na patelni tak, by zarumieniło się z każdej strony. Kuleczki odstawić na talerz.
4. Pokroić drobno dwie pozostałe cebule i rozetrzeć czosnek.
5. Patelnię polać olejem i podsmażyć czosnek, aż zrobi się brązowy. Następnie dorzucić cebulę i dusić do momentu kiedy będzie miękka.
6. Do gotowej cebuli wlać rozpuszczony w 0,5 bulion i wrzucić mięsne kuleczki.
7. Dodać przecier i przyprawy do smaku.
8. Dodać łyżeczkę miodu ( jest to bardzo ważny składnik, bez którego pulpety nie będą miały swojego charakterystycznego aromatu).
Smacznego!!!
0
Kurczak z pieczarkami i papryką
Poniżej przepis na kurczaka pieczonego w foli, a więc smacznego i zdrowego!
Składniki (dla 2 osób): 2 nóżki kurczaka, papryka konserwowa, pieczarki marynowane, przeprawa do kurczaka po staropolsku firmy Kamis.
1. Ściągnąć skórę z kurczaka i natrzeć go przyprawą Kamis. Następnie odstawić na około godzinę.
2. Pokroić10 pieczarek marynowanych na ćwiartki oraz 4 kawałki papryki na paski.
3. Po upływie godziny zapakować szczelnie kurczaka wraz z papryką i pieczarkami w folię. Ważne, by w foli nie było dziur, przez które sos mógłby wypłynąć.
4. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 1,5 godziny.
5. Mięso nałożyć na talerz i polać sosem, który zgromadzi się w foli.
Smacznego!!!
0
Omlet jajeczny.
Składniki:
2 jajka
2 łyżki mąki
cukier, sól
masło
2 jajka wymieszać mikserem z dwiema łyżkami mąki, dodać odrobinę soli i łyżeczkę cukru (można dodać jeszcze trochę mleka). Na patelni rozpuścić łyżkę masła, uważając, aby się nie spaliło, następnie wylać wymieszane jajka z mąką i smażyć obustronnie. Podawać z dżemem, śmietaną lub syropem klonowym.
0
Kurczak w sosie curry.
Składniki:
pierś z kurczaka
curry
śmietana
kostka rosołowa
Pierś z kurczaka pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na łyżce oleju, posolić. Kiedy zrobią się białe dolać szklankę wody, kostkę rosołową i zagotować. Następnie odlać trochę sosu do szklanki, dodać 3 łyżki curry, dodać śmietanę i całość wymieszać, aby się połączyło. Wylać na patelnię z kawałkami kurczaka i bulionem i zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką.
0
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa.
Składniki:
kalafior
brokuł
jajko
ser żółty
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
Kalafior i brokuł rozdzielić na małe kawałki i umyć, następnie wrzucić do gotującej się wody i gotować 10 minut, żeby był półtwardy. Odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego. W osobnym kubku wymieszać jajko z pokrojoną na drobno pietruszką i przyprawami, dodać do tego starty ser. Zalać tym wcześniej przygotowany kalafior i brokuł. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut.
0
Zapiekane ziemniaczki.
Składniki:
ziemniaki
sól
bazylia, oregano, zioła prowansalskie
olej
Obrać ziemniaki (młode można jedynie porządnie wyczyścić i nie obierać), pokroić w ćwiartki, a następnie podgotować we wrzątku przez 10 minut. Odcedzić, wyłożyć na blachę posmarowaną olejem. Posolić, a następnie posypać przyprawami w dużej ilości. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. Podczas pieczenia można dodać jeszcze odrobinę oleju. Podawać z tzaziki.
0
Spaghetti Carbonara
Składniki:
makaron (powinien być spaghetti, ale ja wolę penne)
4 jajka
25 dkg boczku lub kiełbasy
20 dkg sera żółtego
śmietana
cebula
pieprz, sól, bazylia
Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na gorącym oleju. Boczek kroimy w drobną kostkę i również podsmażamy na skwarki. Gotujemy makaron. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i do tego ścieramy ser żółty, doprawiamy pieprzem, bazylią i odrobiną soli. Do podsmażonego boczku i cebuli wsypujemy ugotowany makaron i ustawiamy na lekkim ogniu. Dolewamy do tego masę serowo-jajeczną i czekamy aż się zetnie i połączy. Przepis na 4 osoby. Wg mnie lepsza odmiana spaghetti :)
0
Szybka zupa brokułowa
Składniki:
1 brokuł
Vegeta
Brokuł umyć, podzielić na cząstki i wrzucić do około litra wrzątku. Gotować do miękkości, dodając łyżeczkę lub więcej Vegety. Następnie używając blendera zmiksować ugotowany brokuł nie wyciągając go z wody, w której się gotował. Można podawać w miseczkach ozdabiając kleksem ze śmietany, z płatkami migdałowymi lub po prostu z groszkiem ptysiowym.
0
Ser w panierce.
Składniki:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
1 jajko
ser żółty
bułka tarta
sól, pieprz, olej
Koncentrat pomidorowy doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z jajkiem i mąką. Mieszanką tą posmarować z każdej strony plaster sera i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Smacznego :)
0
Gruszki w miodzie.
Składniki:
1 kg gruszek
szklanka miodu (najlepiej spadziowego)
Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Ćwiartki gruszek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, napełnionym wodą do wysokości 1 cm. Piec w 180 stopniach przez około kwadrans. Upieczone gruszki polać miodem i podawać, gdy ostygną.
Szybki pomysł na deser :)
0
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
-Pierś z kurczaka
-olej
-przyprawa do zup w płynie
-czosnek
-słoik sosu słodko-kwaśnego
-ryż
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki oleju, 2 łyżki przyprawy do zup i czosnek wedle uznania (jeśli nie lubisz czosnku, nie jest on niezbędny), mieszamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnie pierś wrzucamy na rozgrzaną patelnie, czekamy aż się usmaży, zalewamy sosem słodko kwaśnym, w międzyczasie gotujemy ryż.
Smacznego :)
(jeśli napisałam chaotycznie- przepraszam.)
1
Łatwe gotowanie
Gotowanie nigdy nie jest łatwe, dla opornych i ugotowanie w czajniku wody,może sprawiać pewne trudności. Jeśli nie wiem jak ugotować jajko na miękko, ugotuj go na twardo, pewność,że będzie dobre.A najlatwiejsze są najprostsze przepisy.Np. ugotować makaron,odcedzić, osobno na patelce podsmażyć kawałki szynki (kosteczka) z pokrojoną i podsmażoną wcześniej cebulką i dwoma ząbkami drobno pokrojonymi czosnku. Wrzucamy do tego ugotowany makaron, mieszamy i potrawa gotowa do spożycia.
0
Pierś z kurczaka w warzywach
prosty przepius dla nie umiejących gotować:
- filet z kurczaka (podwójny)
- kolorowe papryki (po jednej)
- pomidory obrane ze skórki (4 szt)
- trzy ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
-przyprawy ( vegeta)
Przygotowanie:
Na patelce (głęboka) wlewamy oliwy ,do tego wkrawamy cebulę i drobno pokrojone chili-podsmażamy.Do tego wrzucamy drobno posiekany czosnek-smażymy. Potem dodajemy pokrojone w kostkę filety z kurczaka - smażymy chwilę. Po paru minutach wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory, doprawiamy vegetą i dusimy do miękkości warzyw.
Potrawa smaczna i pożywna.
0