Dobór win do potraw

Odpowiednio dobrane wino sprawi, że każdy nasz posiłek nabierze charakteru...Trzeba jednak wiedzieć jaki rodzaj win można podać do wybranych potraw...to niełatwa sztuka, ale oto kilka rad!

Autor: digo007, 24/01/2011, 19:49   temat wyróżnionyTemat wyróżniony przez redakcję

Wermut

Przed podaniem posiłku podajemy wermut, może być schłodzony lub z lodem, czasem podajemy także koktajl zawierający wermut.

    Pokaż komentarze (0)

    Autor: digo007 24/01/2011, 19:49

    38 pkt
    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

    Wino białe wytrawne

    Takie wino podajemy do potraw takich, jak: ryby, drób o białym mięsie- kurczęta, kury, indyki czy perliczki, szynka, schab, cielęcina, jaja gotowane, sery pleśniowe, szparagi, szpinak, sałata zielona, ziemniaki, dania z grzybami, omlety z farszem grzybowym.

      Pokaż komentarze (0)

      Autor: digo007 24/01/2011, 19:49

      38 pkt
      oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

      Wino czerwone wytrawne

      Najlepiej podawać je do pasztetów z gęsich wątróbek, do gęsich wątróbek i cynaderek, dzikiego ptactwa, szynki i mięs peklowanych, mięs wędzonych, polędwicy, wędlin ostrzejszych smakowo, salami, kabanosów, kiełbasy myśliwskiej, pieczeni wieprzowej, pieczeni wołowej, baraniny, mięs duszonych, bekonu, hamburgerów, gulaszu, pieczeni z rożna i grilla, serów żółtych pełnotłustych, serów owczych, spaghetti, pizzy, orzechów, migdałów.

        Pokaż komentarze (0)

        Autor: digo007 24/01/2011, 19:49

        35 pkt
        oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

        Wina słodkie- białe i czerwone

        Wina słodkie możemy podawać tylko i wyłącznie do deserów, nigdy do dań głównych!

          Pokaż komentarze (0)

          Autor: digo007 24/01/2011, 19:49

          44 pkt
          oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

          Szampan

          Podajemy głównie do deserów, ale nie ma przeciwwskazań, by podać je do każdego rodzaju dań głównych. Tutaj obowiązuje tylko zasada, by zaczynać od szampana wytrawnego, na słodkim kończąc.

            Pokaż komentarze (0)

            Autor: digo007 24/01/2011, 19:49

            45 pkt
            oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

            Wina białe półwytrawne

            Podajemy do takich potraw: ryby w białym sosie, podroby, pasztety, sery żółte, fasolka biała, zielony groszek, kluski, makarony.

              Pokaż komentarze (0)

              Autor: digo007 24/01/2011, 19:49

              32 pkt
              oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

              Wina różowe wytrawne i półwytrawne

              Można podawać do potraw, do których podaje się wina białe półwytrawne, śledzi ( z wyjątkiem marynowanych), białych części pieczonego drobiu, kurczaków w potrawce, królików, ryżu.

                Pokaż komentarze (0)

                Autor: digo007 24/01/2011, 19:49

                39 pkt
                oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                Wina czerwone półwytrawne

                Podajemy do wszystkich tych potraw, jak w przypadku win wytrawnych czerwonych, ale tylko pod koniec posiłku!

                  Pokaż komentarze (0)

                  Autor: digo007 24/01/2011, 19:49

                  38 pkt
                  oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                  Porto portugalskie

                  Podajemy tylko miedzy posiłkami!

                    Pokaż komentarze (0)

                    Autor: digo007 24/01/2011, 19:49

                    41 pkt
                    oceń pozytywnieoceń negatywnie  zgłoś do usunięcia

                    https://www.milionporad.pl/